3 države razmatraju povlačenje priznanja tzv. Kosova?

Obavezno pročitajte

Kosovo i povlačenje priznanja

Srbija u ovom trenutku ima najave najmanje tri države koje su spremne da preispitaju svoje odluke o priznavanju nezavisnosti tzv. Kosova, pišu „Novosti“.

Beograd će prema njima usmeriti diplomatske aktivnosti ukoliko Albanci nastave sa lobiranjem za nova priznavanja, kao i za prijem u međunarodne organizacije, što predstavlja direktno rušenje tek obnovljenog dijaloga.

- Advertisement -

Srbija je mesecima bila pod velikim pritiskom Zapada da prekine lobiranje za povlačenja priznavanja, a Priština je, dok je držala na snazi takse od sto odsto na srpsku robu, smatrala da srpska strana prvo treba da prekine sa kampanjom „otpriznavanja“, da bi oni poništili svoju odluku o tarifama. Državni vrh, međutim, odbijao je postavljanje znaka jednakosti između ove dve stvari, podsećju „Novosti“

Ričard Grenel, američki posrednik u dijalogu, 15. juna saopštio je da su obe strane pristale da privremeno pauziraju sa otpriznavanjem, odnosno traženjem novih priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Od tada je prošlo mesec dana, a premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je da tzv. Kosov neće prekinuti svoje inicijative za prijem u međunarodna tela.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou trebalo bi da se nastavi ove nedelje, a prema saznanjima portala „Kosovoonlajn“, koordinator za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni otputovaće u Brisel, mada se on o tome nije izjašnjavao.

Ostavite komentar

Najnovije objave

ADRA: 4.000 ljudi na ulicama Beograda, država otežava beskućnicima

Nevladina organizacija ADRA je u proteklih godinu dana pružila podršku za 1.850 osoba, od kojih su 95 odsto primarni...

Još priča na sličnu temu