3.000 ROJEVA PČELA HARAJU BEOGRADOM: Napadaju oluke i automobile

Obavezno pročitajte

Pčelari sagledali situaciju

Rojevi pčela prethodnih nedelja viđani su na najrazličitijim mestima po Beogradu, pa se jednom vozaču dogodilo da ujutro krene na posao, a na kolima zatekne roj pčela!

U sličnim situacijama, prava adresa je Beogradsko udruženje (BUP) gde na ove situacije gledaju kao na spasavanje medonosnih insekata.

- Advertisement -

„To je bio neki džip koji je imao rezervni točak pozadi. Pčele su se smestila iza točka i već su polako počele da formiraju saće. Sreća je da smo mogli da dođemo. Koristili smo jedan specijalni usisivač koji nema veliku snagu da ih ne povredimo i na taj način smo ih prebacili u specijalnu posudu“, objašnjava Stanko Rajić, predsednik BUP-a.

Kako kaže, sličnih scena bilo je i kada su počele da razvijaju saće u olucima stambenih zgrada i da im je krivo što nemaju uslova da uvek reaguju. Naime, njihovo udruženje nije na platnom spisku Grada, ali ih redovno zovu da reaguju u ovakvim situacijama.

„Beogradsko udruženje pčelara u ovom periodu godine uvek ima dosta poziva građana zbog odbeglih rojeva. Njih ima svuda po gradu, u olucima, strehama, krošnjama, u objektima gde žive ljudi, jer u Beogradu ima okvirno 3.000 odbeglih rojeva pčela. One napuštaju svoja društva i košnice iz različitih razloga, zbog tretiranja okoline pesticidima, ali i nekih drugih okolnosti“, priča Rajić.

Rajić napominje da će uskoro u Beogradu biti izgrađen azil za odbegle insekte.

„Značaj pčela je izuzetan, one su zaslužne za oprašivanje više od 75 odsto gajenih biljaka i zato radimo na tome da te odbegle rojeve udomimo. U narednih nekoliko otvaramo azil koji će biti u oglednom pčelinjaku “Košutnjak”. Tamo ćemo smeštati odbegle rojeve“, kaže Rajić.

SourceKurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu