NEKO OPET ŽELI SRPSKU KRV: Na kalendaru za 2021. godinu slike ustaše Alozija Stepinca, opet bi da kolju i pokrštavaju!

Obavezno pročitajte

SLIKA Alojzija Stepnica na kalendaru za 2021. godinu koji distribuiraju Oružane snage Bosne i Hercegovine predstavlja nastavak širenja mržnje prema Srbima u Ministarstvu odbrane BiH.

– Na dva mesta u kalendaru je korišćena fotografija Stepinca, saradnika ustaša koji je učestvovao u masovnim pokrštavanjima u NDH, i to je nešto što neće doprineti pomirenju. Ove uvredljive fotografije treba da budu uklonjene – poručila je Dušanka Majkić, srpski delagat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Majkićeva je na sednici Parlamenta BiH pokazala sporne slike Stepince i zatražila od Mije Krešića (HDZ BiH), zamenika ministra odbrane BiH, da se fotografije odmah uklone.

- Advertisement -

Ali Krešić nije želeo ni da čuje da se fotografije izbace već je poručio Majkićevoj da je vrlo razočaran ovim pitanjem kao i načinom na koji je formulisano. On je dodao i da Ministarstvo odbrane ne učestvuje u priprimi i štampanju ovog kalendara, navodeći da je Katolička crkva Stepinca priznala kao “blaženog”.

– Vojni ordinarijat ove kalendare samo deli pripadnicima – rekao je Krešić. – Ministarstvo odbrane i Oružane snage su doprinele međunacionalnom pomirenju i dijalogu.

Majkićeva kaže, za “Novosti”, da je razočarana odgovorom Krešića i da ipak očekuje da se fotografije saradnika ustaša izbace iz kalendara.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH kaže, za “Novosti”, da stavljanjen duhovnog pokrovitelja ustaša u kalendar gde su zastupljena sva tri naroda, predstavlja provokaciju i to je za svaku osudu:

-Ukoliko Hrvati žele da veličaju Stepinca nek to rade u svojoj kući, a ne tamo gde zajedno rade sa Srbima.

NASLOVNA I STRANA ZA FEBRUAR

FOTOGRAFIJE Alojza Stepinca su na dva mesta – jedna je na naslovnoj strani kalendara, a druga je na strani za mesec februar. To je kalendar za sve Hrvate u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Svaki narod ima svoj kalendar.

SourceNovosti

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu