Naslovna Politika KOSOVO I IZBORNI USLOVI GLAVNE TEME! Dačić sa generalnim sekretarom OEBS-a: Srbija...

KOSOVO I IZBORNI USLOVI GLAVNE TEME! Dačić sa generalnim sekretarom OEBS-a: Srbija ostaje pouzdan partner!

Dačić je na zajedničkog konferenciji za medije rekao da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa OEBS-om i da je veoma zadovoljna saradnjom sa tom organizacijom.

– Veoma je značajna ekspertska podrška koju OEBS pruža našim organima i institucijama, a posebno kada je reč o izradi Medijske strategije. Takođe, veoma cenimo i saradnju sa OEBS-om u cilju poboljšanja izbornog procesa – rekao je šef srpske diplomatije.

On je podsetio da je krajem avgusta formirana Radna grupa za saradnju sa OEBS-om kojom predsedava potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

– Već na prvom sastanku su razmatrane sve oblasti koje je moguće unaprediti, a Vlada Srbije je usvojila 10 zaključaka Radne grupe za poboljšanje izbornog procesa – naveo je Dačić.

SASTALI SE VUČIĆ I GRENEL! Glavna tema razgovora Kosovo i Metohija!

Šef srpske diplomatije je pohvalio saradnju srpskih institucija sa misijom OEBS-a na Kosovu i Metohiji u teškim i složenim okolnostima i u uslovima kada, kako je ukazao, Priština krši postignute dogovore i srpskom narodu postavlja razna ograničenja poput zabrane korišćenja srpskih dokumenata na izborima.

– To znači uskraćivanje prava glasa svima onima koji ne priznaju nezavisnost Kosova što je suprotno svim zaključima i razgovorima u okviru dijaloga u Briselu – rekao je Dacicć i podsetio je da Priština zabranjuje i posete srpskim zvaničnicima, iako je to pitanje regulisano Briselskim sporazumom.

Dačić je kazao da je Priština verovatno očekivala da će na vanrednim izborima biti izabrani ””Srbi koji će biti pod njenim uticajem””, ali da su rezulati izbora pokazali da Srpska lista uživa veliko poverenje srpskog naroda na KiM osvojivši svih 10 mandata u parlamentu.

Kako je naveo, to je još jedna potvrda da Vlada Srbije i predsednik Srbije imaju veliku podršku srpskog naroda sa KiM.

DAČIĆ O POSETI ERDOGANA: Saradnja sa Turskom važna za odnose u regionu

Istakao je da je OEBS značajna regionalna bezbednosna organizacija koja se, kaže, suočava sa širokom spektrom izazova.

– Srbija se uvek zalagala i danas podržava jačanje kapaciteta OEBS-a. Spremni smo da podržimo sve konstruktivne predloge generalnog sekretara Gremingera, kao i predsedavajućeg OEBS-om Miroslava Lajčaka – rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je izrazio zadovoljstvo zbog posete generalnog sekretara OEBS-a koga je nazvao prijateljem Srbije i podsetio na uspešnu saradnju sa Gremingerom tokom zajedničkog predsedavanja Srbije i Švajcarske tom organizacijom 2014. i 2015.godine.

– Mislim da je to predsedavanje OEBS-om bilo dobro što potvrđuje i to što četiri godine kasnije mnoge zemlje to spominju kao dobar primer – rekao je Dačić.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger je rekao da Srbija ostaje aktivan partner u saradnji sa tom organizacijom i da ima važnu ulogu u promovisanju ekonomske saradnje ovog regiona.

Izrazio je očekivanje da će naša zemlja nastaviti da koristi resurse i ekspertize kojima OEBS daje doprinos ključnim reformama u Srbiji.

Greminger je dodao da je sa Dačićem imao otvoren razgovor o raznim pitanjima, kao što su Medijska strategija, izborni proces, ustavni amandmani koji treba da doprinesu nezavisnosti pravosuđa.

– Drago mi je što u Srbiji imamo pouzdanog partnera i nastavićemo da podržavamo vašu zemlju kako bi se razvijala u svim smerovima – poručio je Greminger.

Izrazio je zadovoljstvo zbog prve zvanične posete Srbiji u funkciji generalnog sekretara OEBS-a i dodao da ima ”najlepše uspomene” na saradnju u vreme zajedničkog predsedavanja Srbije i Švajcarske ističući da je ”srpsko predsedavanje bilo krucijalno za regionalni mir i bezbednost”.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Must Read

MARJANOVIĆ: Paljenje knjige, nezapamćena agresija u Beogradu!


Politička agresija koja dolazi iz redova opozicije, koju smo imali prilike da vidimo kada je pre samo nekoliko dana paljena knjiga, je nezapamćen događaj koji se desio u našem gradu, istakao je Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda.

RASPAD JUGOSLAVIJE POČEO JE MNOGO PRE MILOŠEVIĆA! Evo ko je zaslužan za demontažu najveće države na Balkanu (VIDEO)


Borisav Jović bivši predsednik Predsedništva SFRJ kaže da koren raspada Jugosavije ima dosta širu konotaciju od dešavanja i delanja Miloševića

PRE TAČNO 16 GODINA NAPUSTIO NAS JE LEGENDARNI ČKALJA! Njegova UNUKA BAVI SE GLUMOM i nastavlja stopama SLAVNOG DEDE! (FOTO)


Na današnji dan pre 16 godina preminuo je legenda domaćeg glumišta Miodrag Petrović Čkalja

USKORO PROSEČNA PLATA 510 EVRA, VEĆE ZARADE MEDICINSKIM SESTRAMA, LEKARIMA, JAVNOM SEKTORU! PENZIONERIMA 5.000 DINARA JEDNOKRATNO!


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao danas da je najvažnije da ljudi žive bolje i dodao da će plate i penzije biti i dalje povećavane

TROVALA ROĐAKE ZBOG NASLEDSTVA! Najmlađa žrtva imala je SAMO DVE GODINE! (VIDEO/FOTO)


Džoli Džozef (47) trovala je svoje rođake, kako bi postala jedini naslednik porodičnog imanja, saopštila je policija, a preneo Independent
Close