Naslovna Politika HASANI ODBRUSIO KURTIJU: Ne može on da odlučuje o sudbini Srba na...

HASANI ODBRUSIO KURTIJU: Ne može on da odlučuje o sudbini Srba na Kosovu! NIŠTA BEZ SRPSKE LISTE!

Kako je prenela pristinska Koha, Hasani je ukazao da je kosovski ustav po tom pitanju jasan i predviđa dve mogućnosti.

– Prva mogućnost je kada se srpski ministri predlažu iz sastava poslanika u Skupštini i u ovom slučaju je neophodno konsultovanje sa Srpskom listom kao pobednicom izbora – naveo je Hasani.

A druga je, kaže, kada se predloženi ministri biraju izvan sastava parlamenta i u tom slučaju je potrebna “zvanična odluka Srpske liste”.

– Kao što se vidi, u ustavu ne postoji mogućnost da većina odluči o sudbini manjine. Ovo je osnovni kvalitet kosovske ustavne demokratije koji se naziva ”konsocijaciona demokratija” i definisana je članom 96, stav 5 Ustava – jasan je Hasani.

Ako se, pojašnjava Hasani, kandidati za ministre i njihove zamenike predlažu van parlamenta, onda takva odluka zahteva većinsku podršku parlamenta.

SRPSKA LISTA OSVOJILA SVIH 10 MANDATA U PARLAMENTU! CIK prebrojala 100 odsto redovnih glasova! UBEDLJIVA POBEDA!

Podseća da se u prošlim vladama dešavalo, na primer, da ministri Srpske liste budu smenjeni, a da se na njihova mesta imenuju drugi van te liste bez formalnog odobrenja tog političkog subjekta.

Prema Hasanu, za smenu ministara nije potrebno formalno odobrenje, jer je, kako kaže, to politički proces koji se meri političkim kriterijumima ravnoteže političkih snaga.

– Ali opet, imenovanje novog ministra iz redova Srba treba da bude iz Srpske liste i ne može da bude predložen bilo ko drugi u ime srpske zajednice, ukoliko ne postoji odobrenje srpske stanke i stranaka koje su na izborima osvojile više od pet odsto srpskih glasova – izričit je Hasani.

Srpska je na vanrednim parlamentarnim izborima na kosovskoj teritoriji osvojila 52.613 glasova, ili 6,64 odsto, a na osnovu 99,25 odsto glasova.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Srpska lista je pobednik među srpskim strankama i to je četvrta politička snaga na, kako se navodi, “nivou kosovske države”.

Podseća se i da je Srpska lista na poslednjim izborima dobila značajno veću podršku u odnosu na rezultat postignut na prethodnim, 2017.

Te godine Srpska lista je imala podršku oko 35.000 glasova, dok je na ovim izborima dobila 52.000 glasova.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Must Read

MARJANOVIĆ: Paljenje knjige, nezapamćena agresija u Beogradu!


Politička agresija koja dolazi iz redova opozicije, koju smo imali prilike da vidimo kada je pre samo nekoliko dana paljena knjiga, je nezapamćen događaj koji se desio u našem gradu, istakao je Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda.

RASPAD JUGOSLAVIJE POČEO JE MNOGO PRE MILOŠEVIĆA! Evo ko je zaslužan za demontažu najveće države na Balkanu (VIDEO)


Borisav Jović bivši predsednik Predsedništva SFRJ kaže da koren raspada Jugosavije ima dosta širu konotaciju od dešavanja i delanja Miloševića

PRE TAČNO 16 GODINA NAPUSTIO NAS JE LEGENDARNI ČKALJA! Njegova UNUKA BAVI SE GLUMOM i nastavlja stopama SLAVNOG DEDE! (FOTO)


Na današnji dan pre 16 godina preminuo je legenda domaćeg glumišta Miodrag Petrović Čkalja

USKORO PROSEČNA PLATA 510 EVRA, VEĆE ZARADE MEDICINSKIM SESTRAMA, LEKARIMA, JAVNOM SEKTORU! PENZIONERIMA 5.000 DINARA JEDNOKRATNO!


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao danas da je najvažnije da ljudi žive bolje i dodao da će plate i penzije biti i dalje povećavane

TROVALA ROĐAKE ZBOG NASLEDSTVA! Najmlađa žrtva imala je SAMO DVE GODINE! (VIDEO/FOTO)


Džoli Džozef (47) trovala je svoje rođake, kako bi postala jedini naslednik porodičnog imanja, saopštila je policija, a preneo Independent
Close