Zvaničnici NATO pakta strahuju da ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin planira da Srbiji isporuči moćni raketni sistem S-400!

Ne može svako na obuku

Na S-400 mogu da se obučavaju samo stranci u koje Rusi imaju veliko, takoreći neograničeno poverenje

Miroslav Lazanski

Vest da se oficiri i vojnici Vojske Srbije nalaze u Rusiji na obuci za korišćenje ovog PVO raketnog sistema izazvala je pravu paniku u centrali zapadne vojne alijanse. NATO stratezi, kako tvrde naši odlično obavešteni diplomatski i vojni izvori, potpuno su zatečeni informacijom da su pripadnici Vojske Srbije na obuci za rukovanje S-400 u Astrahanu na jugu Rusije. Oni su zbog toga odmah alarmirali svoje šefove tvrdnjom da je to zapravo uvod u isporuku sistema S-400 našoj državi!

Moj ugao

SERGEJ LAVROV

ŠEF RUSKE DILOMATIJE

Pojedine balkanske države potpadaju pod uticaj NATO protiv volje većine svojih građana. Moskva ceni politiku vojne neutralnosti Srbije.

Obuka i na ‘Panciru’

Prema rečima naših izvora, zvaničnici NATO pakta pomno prate vojnu vežbu u Astrahanu u kojoj učestvuju ruski i srpski raketaši.


– U NATO su šokirani informacijom da se srpski oficiri i vojnici obučavaju za korišćenje raketnog sistema S-400. Odmah su zatražili od svojih stratega da naprave analizu o tome zašto bi Rusi dozvolili takvu vrstu obuke, s obzirom na to da Srbija nema pomenuto oružje. Odgovor stručnjaka alijanse glasi da postoji ozbiljna mogućnost da se ovakva obuka organizuje jer Moskva planira da Beogradu u nekom trenutku isporuči sistem S-400 – prenosi Informerov izvor.

Informer DN

VUČIĆ I BOCAN-HARČENKO: Proslava oslobođenja Beograda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, sa kojim je razgovarao o organizaciji obeležavanja 75-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.


Dvojica sagovornika izrazili su očekivanje da proslavi u Beogradu prisustvuje neki od najviših zvaničnik Ruske Federacije. Vučić je rekao da je proslava još jedna prilika da se istakne slobodarska tradicija dva bratska naroda.

Informer DN

Vojni manevri u Astrahanu su prve zajedničke vežbe pripadnika protivvazdušnih odbrana Rusije i Srbije, u kojoj učestvuju naše protivraketne jedinice, kao i radio-tehnička služba. Kako je saopšteno, pripadnici Vojske Srbije obučavaju se na raketnim sistemima S-400 i ‘Pancir-S’.

Komentarišući sve ove navode, vojno-politički komentator i budući ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski kaže da obuka srpskih posada na S-400 jeste jako važna vest.


– Obuka na ‘Panciru’ nije novost, ali vežbanje na S-400 jeste. Ko je dobro pratio poslednji susret predsednika Putina i Vučića mogao je da vidi razmenu pogleda kad je bilo reči o transferu ruskog oružja u Srbiju. Mogao je da zaključi da se ‘nešto krupno iza brda valja’, ali tada nisu želeli to da objave. Na tom sistemu mogli su da se obučavaju pripadnici drugih država, ali samo onih u koje Rusi imaju veliko, takoreći neograničeno poverenje. Istina, i Turci prolaze tu obuku, ali na komercijalnoj osnovi, za velike pare… Ovo je, dakle, veliki izraz poverenja Rusije prema Srbiji – podvlači Lazanski, dodajući da Srbija ima vežbe i sa NATO, ali da su manevri sa Rusima znatno kvalitetniji i korisniji.


– Sa vojskom SAD imamo samo proigravanje mirovnih misija. Kvalitet vojne saradnje sa Rusijom je u vojnom smislu daleko veći nego sa NATO, jer vežbamo prave borbene operacije – ističe Lazanski.

Informer DN

Šljivančanin: Jačamo da

se ne ponovi 1999. godina

Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, kaže da treba jačati odbrambenu moć kako se ne bi ponovila 1999.

– Tu su nam najvažniji PVO sistemi, kakav je S-400, za koje je potrebna ozbiljna obuka. Za saveznike bi trebalo da biramo one države koje nikada nisu ugrožavale našu slobodu, već su nam pružale podršku da sačuvamo suverenitet. Jedna od njih je Rusija. Amerika čini sve da onemogući saradnju Rusije sa drugim državama, a koliko brine za nas govori to da nam otimaju deo teritorije – naglašava Šljivančanin.

Informer DN

Ne treba nam dozvola

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ocenjuje da je Srbija vojno neutralna i da ima pravo da učestvuje na vežbama koje odabere.

– Srbija ima intenzivne vežbe i sa NATO u okviru Partnerstva za mir i ne vidim zašto bi NATO gledao blagonaklono ili neblagonaklono na suverenu odluku naše države i vojske da podižu saradnju sa partnerskim vojskama. Nemamo nikakvu obavezu da tražimo bilo čiju saglasnost za ovakve vežbe – zaključuje Dragaš.

Činjenice- Vrste raketa koje koristi S-400

* 9M96E – kratkog dometa (40 km)

* 9M96E2 – srednjeg dometa (120 km)

* 48N6E2 – dugog dometa (200 km)

* 48N6 – dugog dometa (250 km)

* 40N6 – veoma dugog dometa (400 km)

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here