– Nesumnjiva je činjenica da je Beograd konstruktivni partner u briselskom dijalogu, dok Priština nakon neispunjavanja preuzetih obaveza nastavlja da sprovodi i nove štetne mere. Nadam se da ćemo između ostalog i kroz saradnju sa SAD doći do ukidanja taksi od 100 odsto na srpsku robu i stvoriti uslove za nastavak dijaloga, koji bi bio konstruktivan i stvorio bolje uslove života i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji – navela je Popović Ivković.

Popović Ivković je na međunarodnoj naučnoj konferenciji “Srpsko – američki odnosi” kazala i da su bez obzira na različite stavove koje Srbija i SAD imaju po pitanju statusa Kosova, optimistični i vidljivi napori da se usaglase stavovi o nerazumnim potezima prištinskih institucija.

Dodala je da je Srbija jasno opredeljena da bude lider stabilnosti na Balkanu i da razvija partnerske odnose sa svim zemljama Evrope i sveta, vodeći pritom prvenstveno računa o interesima svojih građana.

Ona se osvrnula i na istorijsku povezanost srpskog i američkog naroda u borbi za slobodu i podsetila na podizanje srpske zastave iznad Bele kuće i nedvosmislenu podršku koju je te 1918. godine američki narod iskazao srpskom.

MUP Srbije

Podsetila je da su odnosi Srbije i SAD kroz istoriju varirali, da nismo uvek bili na istim stranama, ali da je, učinjeno mnogo na unapređenju saradnje zahvaljujući pre svega predanosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Podsetila je i na uspešne podsete predsednika Vičića SAD i kao i na susrete ministra Nebojše Stefanovića i čelnika FBI, DEA, nacionalnog koordinatoa za borbu protiv terorizma pri Stejt departmentu i državnog sekretara za nacionalnu bezbednost Kevina Mekalinena.

– Ti susreti su pokazali visok nivo saradnje i na polju razmene informacija sa naglaskom na borbu protiv terorizma, droga, krijumčarenja i trgovine ljudima i nezakonitih migracija – navela je državna sekretarka.

MUP Srbije

SAD su u bezbednosnom smislu, kako je rekla, jedna od tehnološki najnaprednijih država sveta i u interesu Srbije je da uči i modernizuje svoj bezbednosni sektor, u cilju zaštite svoje teritorije, ali i pružanja doprinosa bezbednosti na globalnom planu.

Pomenula je i da je Vlada SAD značajno pomogla i podizanju kapaciteta srpske policije, kako u tehničkom tako i edukativnom smislu.

– Ponosni smo što se Srbija pozicionirala kao regionalni lider i pouzdan partner u borbi protiv terorizma – rekla je Popović Ivković i podsetila da Srbija učestvuje u radu Globalne koalicije za borbu protiv ISIL.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here