Dančila je na početku sastanka istakla jako dobru saradnju između Srbije i Rumunije, naročito ističući saradnju u okviru kvadrtiterale Grčka, Rumunija, Srbija i Bugarska.

– Želimo još više da produbimo našu saradnju a vaša poseta Rumuniji će sigurno dati doprinos još boljim odnosima naše dve države – rekla je premijerka Rumunije Vjorika Dančila.

Dragan Marković Palma se na početku zahvalio predsednici Vlade Rumunije na dobroj saradnji.

– Veže nas istorija, Srbija i Rumunija nikada nisu imali sukobe i nikada nisu ratovale, veže nas pravoslavlje, jer 90% procenata stanovnika Rumunije su pravoslavci, veže nas Dunav, Đerdap i činjenica da niste priznali nezavisnost Kosova – istakao je Marković.

– Rumunija i Srbija imaju dobru saradnju. Robna razmena između naših država iznosi oko 1,6 milijardi evra i svakako da ima dosta prostora da se poveća robna razmena – rekao je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

informer.rs

– Srbija ima nikad veću međunarodnu popularnost zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću. Srbija očekuje od Rumunije da nastavi da podržava Srbiju na evropskom putu. Najveći problem jesu takse od 100% koje je uvela Kosovska administracija. Time se direktno krši CEFTA sporazum čiji ste i vi potpisnik, krši se rezolucija 1244 UN koja je i sada na snazi i ne poštuje se Brisrlski sporazum čiji je garant i EU. Siguran sam da ćete vi nastaviti da podržavate Srbiju i da Srbija nema većeg prijatelja i boljeg komšiju od Rumunije – zaključio je Marković.

– Hvala vam na lepim rečima i vašoj iskrenosti. Uvek ću podržavati Srbiju – rekla je na kraju sastanka predsednica Vlade Rumunije Vjorika Dančila.

informer.rs

Tokom dvodnevne posete Rumuniji Dragan Marković Palma se pored predsednice Vlade Rumunije sastao i sa 3 ministra u Vladi ove države, sa ministrom za biznis, trgovinu i investicije gospodinom Stefanom Radu Opreom, sa ministrom za omladinu i sport Konstantinom Bogdanom Mateijem, sa ministrom za regionalni razvoj i javnu administraciju Danijelom Sučiom, sa zamenicom predsednika Doma poslanika Karmen Mihalčesku , sa članovima parlamentarne grupe Rumunsko – srpskog prijateljstva, članovima jevrejske zajednice u Rumuniji, tako da možemo zaključiti da je poseta delegacije koju je predvodio Marković izuzetno sadržajna i uspešna.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here