Za Boltona je trajno rešenje za kosovsko pitanje bilo visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta, a sada već bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost preferirao je razgraničenje Srbije i Prištine, s tim da Beogradu pripadne sever KiM, a da enklave i srpski manastiri dobiju specijalan status.

– Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke – istakao je Bolton.

Prema njegovom mišljenju, za Kosovo je najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nisu prihvatile, niti većina evropskih zemalja.

– I dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka o priznanju nezavisnosti Kosova – napomenuo je Bolton svojevremeno za Glas Amerike.

On je ustvrdio i da će sasvim sigurno doći do podele Kosova, pošto će, naveo je, oblasti uglavnom naseljene Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe.

– Međutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu- govorio je on.

Bolton je često navodio da je naklonost Zapada ka priznanju kosovske nezavisnosti “daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo”.

– Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezultat prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova – poručio je on pre nego što je postao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Istina, Bolton, kao i sve američke diplomate, nije blagonaklono gledao na sve veće prisustvo Rusije i Kine u Srbiji. On je upozoravao da to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

– Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno – i drugim zemljama, što nije ni u čijem interesu – upozorio je svojevremeno Bolton.

Da je Bolton dobro razumeo problem KiM potvrdio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se sa njim sastao u Vašingtonu. Tada je razgovarano o Boltonovoj poseti regionu, Srbiji i KiM, ali da bi se to desilo bilo je potrebno da Priština povuče carine i odblokira razgovore sa Beogradom.

– Zvaničan stav prethodne američke administracije bio je da je pitanje Kosova rešeno, da oni time više neće da se bave i da to prebacuju na službenike trećeg i četvrtog reda u Stejt departmentu.

Dačić je, međutim, dodao i da mu je Bolton u Vašingtonu lično rekao da je za njih problem Kosova, odnosno trajno rešenje za kosovsko pitanje, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here