Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je došao u dvodnevnu posetu, doneo je Srbiji moćne rakete malog dometa ‘mistral’!

Ove prenosne rakete dometa do šest kilometara prvo su naoružanje koje naša država kupuje od neke zapadne zemlje u poslednjih 30 godina. Rakete ‘mistral’ su samo deo vojno-strateškog dogovora Francuske i Srbije, budući da se od 25 sporazuma, koliko je potpisano (vidite na stranama 4 i 5), čak pet odnosi na oblast naoružanja i vojne opreme. Glavna karakteristika ovih raketa jeste to da imaju samonavođenu infracrvenu glavu i namenjene su za rušenje aviona i helikoptera. Mogu se ispaljivati ‘sa ramena’, ali mogu i da se iskoriste za opremanje borbenih vozila. Stručnjaci tvrde da ovaj sistem poseduje garantovanu preciznost od čak 97 odsto uz brzinu od 800 metara u sekundi, a ideja je da budu ukombinovane sa našim PVO sistemom ‘pasars’.

Kao u Titovo vreme


Nastavljamo, kao u Titovo vreme, sa nabavkom i zapadne i istočne tehnologije


Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator

Razvijanje saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se vojno-tehnička saradnja dve zemlje razvija.


– Zainteresovani smo za uređaje opti-elektronske prirode. Imamo nešto novca, želimo da sačuvamo zemlju kao vojno-neutralna zemlja. Francuska je, kao naš saveznik, dobra za saradnju. Veoma sam zadovoljan nabavkom raketa ‘mistral’. Dobićemo 18 jedinica i 50 raketa. To je veoma značajno i mnogo toga u budućnosti možemo da uradimo. Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim Makrona i što sam imao priliku da otvoreno govorim sa njim o svim ključnim pitanjima. Nadam se da će nam snažna Francuska i jak i moćan predsednik Makron pomoći – istakao je Vučić, dodajući da se zahvaljuje na velikom poštovanju koje je francuski lider ukazao Srbiji.

Makron čestitao Noletu čim je sleteo na aerodrom


Interesantno je to da je Makron, odmah po sletanju na aerodrom ‘Nikola Tesla’, čestitao srpskom narodu pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu, navodeći da je meč bio veliki sportski izazov.

– Ovom prilikom želim da vam čestitam na pobedi Novaka Đokovića na Vimbldonu. To je bio neverovatan sportski izazov i sigurno je da je ceo srpski narod ponosan. I imate pravo da budete – rekao je Makron.


Francuski predsednik Emanuel Makron, na drugoj strani, ocenio je da je Srbija pouzdan partner za Pariz.


– To se posebno odnosi na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Želimo da ojačamo našu saradnju u oblasti odbrane. Hoćemo da naše ‘bratstvo po oružju’ prevedemo u našu saradnju i odaberemo Evropu. Srbija je jedna velika evropska država, nacija. Vi držite do svoje suverenosti i nezavisnosti – naglasio je Makron, dodajući da će pokušati da organizuje novi sastanak sa predstavnicima Prištine, Beograda i Berlina.


– Pojačane su tenzije, ali se moramo okrenuti kompromisu. Dijalog treba nastaviti, a šta će sadržati konačni sporazum treba da odluče dve strane. Francuska je spremna da, zajedno sa Nemačkom, podrži obnovu dijaloga, koji u narednih nekoliko meseci treba da nađe konkretno rešenje. Angažovaću se na tome zbog velikog poštovanja prema vašoj zemlji –obećao je Makron.

Dačić: Makron da prekine igru Prištine


Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da se nada da će Makron prekinuti igru oko taksi koje je uvela Priština.

– Ne može niko da me ubedi da Evropa ne može da natera Haradinaja da ukine odluku zbog koje stoji najvažnije političko pitanje. Nadam se da će Makron prekinuti sramnu igru Prištine – ističe Dačić, dodajući da je Makronov dolazak jedan od najvažnijih poseta stranih državnika u poslednjoj deceniji.

– Ne očekujem da će Francuska pritiskati Srbiju da prizna Kosovo – naglašava Dačić.

Šef diplomatije nije propustio priliku i da kaže kako će pevati Makronu, ukoliko za to bude prilike.

– Već sam mu pevao pre dve godine u Trstu. Verovatno će to biti ‘Šanzelize’ – otkriva Dačić.

Odlična politika

Komentarišući ove navode, vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ističe da je ‘mistral’ prva raketa koju kupujemo od neke zapadne zemlje u prethodnih 30 godina i da Vučiću zbog toga treba odati priznanje.


– Nastavljamo, kao u Titovo vreme, sa trendom diverzifikacije i to je dobra vojna politika. Imamo malo zapadne, malo istočne tehnologije i nismo koncentrisani samo na jednog proizvođača. Bio sam vrlo skeptičan po pitanju prodaje ‘mistrala’ Srbiji. To je raketni PVO sistem za male visine, a Srbija dobija najnoviju verziju koja ide više od šest kilometara u daljinu i više od tri i po kilometara u visinu. ‘Mistral’ ima bojevu glavu koja je neosetljiva na ometanje, rukovodi se toplotnim izvorom s aviona, odnosno gađa motor letilice – objašnjava Lazanski.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here