Lider Dveri Boško Obradović, koji se u javnosti godinama predstavlja kao ‘veliki Srbin’ i žestoki nacionalista, na tajnom sastanku u rezidenciji Ambasade SAD u Beogradu prekjuče je ćutke ‘priznao’ nezavisnost lažne države Kosovo, prenose američki diplomatski izvori!

Obradović, kako kažu, ni jednom jedinom rečju nije pokušao da protivreči američkom ambasadoru Kajlu Skotu i zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru, koji su otvoreno više puta ponovili da je Kosovo nezavisna država i da je to realnost koju Srbija mora da prizna.

Slušaju strane gazde

Naši odlično obavešteni sagovornici prenose kako je konkretno izgledao jedan deo razgovora Obradovića sa Amerikancima.

Palmer: Kosovo jeste država. Srbija mora da prihvati realnost na terenu…

Skot:Tu ne može biti nikakvih promena. Mi smo priznali nezavisnost države Kosovo, to je uradio i ceo zapadni, demokratski svet. Vi to, kao odgovorni političari, morate da razumete…

Obradović (potpuno menja temu):Vidite, mi iz Dveri se borimo za demokratiju, demokratske vrednosti, za ljudska prava i slobode, za društvo jednakih mogućnosti…

Alo.rs

FOTKA NE LAŽE Boško Obradović dolazi na sastanak sa Amerikancima

Izvori Informera kažu da su Palmer i Skot kao glavnu temu sastanka sa Obradovićem i drugim opozicionim liderima nametnuli pitanje Kosova. Sastanku je sa strane SAD prisustvovao i politički savetnik Ambasade SAD Dejvid Gerenbek.

– Palmer i Skot su insistirali na tome da je Kosovo nezavisna država i da Srbija mora da prihvati realnost. Tražili su i da opozicija u javnosti zastupa pomirljiviji stav prema kosovskom problemu i da u svakoj prilici ističu štetnost ideje o razgraničenju Srba i Albanaca, jer bi, kako su rekli, promene granica na Balkanu mogle da izazovu novi ratni haos. Obradović, ali i Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac i Sergej Trifunović, koji su takođe bili prisutni, samo su ćutali i slušali. Niko od njih nije ni pokušao da kaže ono što pričaju po medijima, da je Kosovo Srbija, da nikada neće priznati lažnu državu… – prepričava jedan od Informerovih izvora.

Ambasada: Palmer je samo hteo da čuje sve

Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Metju Palmer

Ambasada SAD saopštila je da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer posetio Beograd kako bi se sastao sa širokim sprektrom sagovornika, uključujući predsednika, premijerku i ministre, predstavnike civilnog društva, akademske zajednice, novinare i predstavnike opozicije.

– Baš kao što novinari konsultuju više izvora da bi preneli kompletnu i tačnu priču, i diplomate bolje razumeju demokratsko društvo kad čuju različite stavove – navode u Ambasadi SAD, ne otkrivajući detalje razgovora.

Kako saznajemo, lider Dveri Boško Obradović za protekle tri i po godine sa ambasadorom Skotom video se tajno najmanje pet puta.

Skot je na funkciju došao neposredno pred parlamentarne izbore 2016. godine i otad gotovo redovno održava kontakte sa Obradovićem. Zato i ne treba da vas čudi to što lider Dveri u javnim nastupima gotovo uopšte ne kritikuje SAD – naglašava naš izvor.

Komentarišući naša saznanja, lider SRS Vojislav Šešelj kaže da ništa od ovoga za njega nije neočekivano.

Obradović, Đilas, Jeremić i ostali samo su otišli kod svojih gazda da podnesu izveštaj o dosadašnjem delovanju i da prime nove naloge. Od početka sam znao da su oni strana agentura i da ispunjavaju naloge stranaca. Toliko su željni vlasti, moći i novca da su spremni i da otvoreno služe neprijateljima svog naroda – podvlači Šešelj, dodajući da je prvi prozreo Obradovića:

Odmah sam znao ko je i šta je. Nikad nije bio patriota. Jeste on desničar, ali ljotićevac, sledbenik zločinačke politike Dimitrija Ljotića.

Nemaju dostojanstva

Vladan Glišić, bivši lider Dveri, ocenjuje da nema opozicione političke stranke koja danas ne komunicira sa stranim ambasadama.

Ukoliko hoćemo da sačuvamo suverenost i dostojanstvo Srbije, to mora zakonski da se reguliše, bilo da se zabrani, bilo da se učini javnim i jasnim, odnosno transparentnim – zaključuje Glišić.

VUČIĆ ODBRUSIO PALMERU: NATO agresija je zločin. I tačka!

Đilas, Jeremić i ostali obećali pomirljivu ‘kosovsku politiku’

Naši izvori tvrde i da su Đilas, Jeremić, Obradović i ostali predstavnici opozicije prihvatili Palmerov i Skotov zahtev da zastupaju pomirljivu ‘kosovsku politiku’, da bi zatim od njih zatražili pomoć u rušenju vlasti Aleksandra Vučića.

– Tražili su od Skota i Palmera logističku, finansijsku i medijsku podršku za nastavak protesta, žaleći se da će demonstracije u suprotnom vrlo brzo prestati. Đilas je čak zahtevao da izvrše pritisak na vlast da se njemu i ostalim liderima opozicije, osim na RTS, omogući ‘ravnomerna’ zastupljenost i na privatnim televizijama i u privatnim novinama!?! – prenosi Informerov izvor, uz opasku da je Jeremić pokušao da predstavi program od 30 tačaka, ali da su ga Amerikanci prekinuli i zamolili da im to pismeno dostavi.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here