On upozirava da taj zakon predviđa pljačku i progon Crkve koja na prostorima Crne Gore vekovima deluje i stvara, koja je rodila državu Crnu Goru.

– Ovo je novi u nizu dosadašnjih udara na pravoslavlje. I još gori od prethodnih – ističe on.

Episkop Joanikije tvrdi da je namera crnogorski vlasti da se napravi presedan, koji bi potom sledile vlasti u Prištini.

– Sada se ovim Predlogom zakona pravi presedan da bi prištinske vlasti po istom modelu jednim potezom preuzele sve kosovsko-metohijske svetinje, među njima Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu. Kakve li bede i sramote za sve nas.

Joanikije upozorava i da je golima stvari sporna kad je reč o Predlogu zakona o veroispovesti.

– Prvo, javnost Crne Gore ne zna da li je bilo pomenute radne grupe, niti, ukoliko je bilo, ko su bili njeni članovi, ni da li su bili dovoljno stručni da urade nacrt takvog zakona. Drugo, ovim nacrtom zakona krše se pravna načela od opšteg značaja i Ustav Crne Gore. Na prvom mestu načelo o odvoenosti Crkve i države sa ciljem da se Crkva potčini državi i da se ugrozi njena sloboda. Odvojenost podrazumeva međusobno uvažavanje i saradnju radi dobra naroda. Međutim, kada ti neko silom svoje moći otima imovinu tu više nema ni međusobnog uvažavanja, niti može biti saradnje. Ukoliko se usvoji taj zakon, Crkva će umesto slobode dobiti ne odvoenost nego potčinjenost, ropsku zavisnost i poniženje.

SRBIJA MIRI PUTINA I TRAMPA! Dačić: Spremni smo da organizujemo rusko-američki samit, BEOGRAD JE ODUVEK BIO MESTO SUSRETA…

Episkop budimljansko-nikšićki upozorava i da je licemerno je govoriti da država tim zakonom želi obezbediti slobodu veroispovesti.

– Onaj ko to “obezbjeđuje” zapravo kaže: “Ja vam uzimam sve što imate sve što ste nasledili od svojih predaka, pa vi onda budite slobodni koliko god hoćete”. Onaj ko nekom drugom uzima zakonito stečenu imovinu uzima mu pravo na postojanje, gazi njegovo dostojanstvo.

Joanikije navodi i da je Crna Gora je Ustavom definisana kao sekularna građanska država.

MILOGORCI, SAD STE PALI NAJNIŽE, JE*O VAS NATO! Porodice stradalih U BOMBARDOVANJU Murina moraju da vrate odštetu državi!

– Ako je tako otkud njoj potreba da otima i uzima hramove? Da li zapravo hoće da sakralizuje sekularnu državu ili da obesveti hramove? I jedno i drugo bilo bi zlokobno i bogohulno. Četvrto, vlast govori da smo uzurpirali, nekom oteli hramove. Zašto to ne dokaže na sudovima u svojoj državi? Putem sudova, ne može što znači da nema pravnog osnova. Ne može putem sudova, ali hoće putem zakona o konfiskaciji koji licemerno naziva zakonom o slobodi veroispovesti. Ovaj zakon predviđa pljačku i progon Crkve koja ovde vekovima deluje i stvara, koja je rodila državu Crnu Goru. Ovo je novi u nizu dosadašnjih udara na pravoslavlje. I još gori od prethodnih – jasan je on.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here