Medijski tajkun Dragan Šolak, suvlasnik kablovskog sistema SBB i poslovni partner lidera SZS Dragana Đilasa, kupio je novi privatni avion ‘falkon F-900’ za čak 45 miliona dolara!

Tanjug

Majstor mahinacija

Šolak je avion kupio preko svoje of-šor firme, letelicu je registrovao u San Marinu i tako izbegao da plati bilo kakav porez u Srbiji, otkriva Informer!

Kreativne malverzacije

“Kupovina privatnog aviona, kojeg preko posrednika iznajmljuje samom sebi kako bi izbegao plaćanje poreza, predstavlja vrhunac Šolakove kreativnosti ”

Marko Matić, ‘Antidot’

Baš kao i prilikom prethodnih kupovina luksuznih ‘cesni’ i ‘falkona’, o čemu je Informer ranije opširno pisao (vidite okvir), Šolak je avion dao na korišćenje privatnoj kompaniji ‘Prins evijejšn’, koja ga rentira drugim tajkunima, i to po minimalnoj ceni od 6.000 evra po satu leta!

– Šolak je novi ‘falkon’ kupio preko of-šor firme koja se vodi na njegovu suprugu Gordanu. Vratio je svoj stari ‘falkon 2000 LXS’, za koji su mu priznali 20 miliona dolara i doplatio je razliku. Odmah ga je ugovorom dao beogradskom ‘Prins evijejšnu’ na korišćenje, održavanje i servisiranje. Caka je u tome što kada on bude koristio avion za sebe, ovi će to da naplate i fakturišu ‘Junajted grupi’ i SBB-u, za sebe će da zadrže proviziju, a ostatak novca će proslediti Šolakovoj of-šor firmi. Dakle, on će tako da prebacuje novac iz svojih kompanija koje posluju u Srbiji na račun firme registrovane u nekom poreskom raju. Time će u papirima da umanji dobit i da plati manji porez na dobit državi Srbiji – objašnjava nam jedan biznismen koji je odlično upućen u Šolakove poslove.

Informer DN

Ni Šolak ni njegovi saradnici nisu juče odgovarali na poruke i pozive novinara Informera. Na drugoj strani, glavni urednik istraživačke mreže ‘Antidot’ Marko Matić kaže da kupovina privatnog aviona, kojeg preko posrednika iznajmljuje samom sebi kako bi izbegao plaćanje poreza, predstavlja vrhunac kreativnosti koju je do sada pokazao Dragan Šolak.

informer

16. maj 2016. godine

I 2016. je kupio ‘falkon’ na sličan način

Dragan Šolak je maja 2016. na gotovo istovetan način za 35 miliona evra kupio avion “falkon 2000 LXS” i, takođe, izbegao da plati porez u Srbiji.

Preko svojih of-šor firmi iskeširao je za njega 10,5 miliona evra, a ostatak je otplaćivao na operativni lizing. I taj avion je dao na korišćenje “Prins evijejšnu”, o čemu je Informer jedini pisao.

Posao za poreske organe

– To istovremeno potvrđuje sumnje da je ovaj regionalni tajkun i te kako sklon mahinacijama i manipulisanju propisima kako bi za sebe pribavio što veću dobit – naglašava Matić, dodajući da bi zbog ovakvih saznanja o njegovom poslovanju trebalo da bude pod prismotrom poreske uprave.

Mario Spasić iz Centra za monitoring smatra da u ovom poslu ima elemenata pranja novca jer se verovatno radi o simulovanom pravnom poslu sa ciljem da se izbegne plaćanje poreza i na taj način ošteti budžet.

– Utaja poreza je teško krivično delo za koje je zaprećena višegodišnja kazna zatvora. Poreska inspekcija bi trebalo da ispita poslovanje SBB-a i povezanih firmi jer postoji osnovana sumnja da je kupovina aviona samo kap u moru izbegavanja plaćanja poreza prema Republici Srbiji – ističe Spasić.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here