Kako tvrdi “Raša tudej”, velika je verovatnoća da će Amerikanci, u sklopu modernizacije kompleksa u južnoj Rumuniji, uskoro dopremiti i moćne ‘tomahavke’, kojima su, između ostalog, gađali našu zemlju tokom NATO agresije 1999.

Informer DN

“To bi mogao da bude prvi povratak ‘tomahavka’ u Evropu posle više decenija i prvo njegovo dopremanje iz SAD još od kraja Hladnog rata. Kada se završi kompletno sređivanje, postoji velika verovatnoća da će na to mesto dopremiti i ove rakete”, ocenio je za “Raša tudej” ruski vojni analitičar Mihail Hodarenok i dodao da je ubeđen kako modernizacija Devesela predstavlja ozbiljnu pretnju, pre svega, Rusiji.

Pretnja

Baza u Deveselu od srpske granice udaljena samo 110 kilometara

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da bi zbog ovoga trebalo da postoji ozbiljna zabrinutost i u Srbiji.

– Reč je o sistemu koji može da lansira rakete za presretanje, ali isto tako, vrlo lako može da bude modifikovan i da služi za ofanzivno lansiranje ‘tomahavka’, čiji je domet do 2.500 kilometara. Zato su Rusi na Krimu postavili lanser raketa ‘Iskander’, kao i avione-bombardere i lovce. U slučaju bilo kakve krize ili nekog konflikta, baza u Deveselu će biti prva na udaru ruskih snaga i raketa, a taj grad je samo 110 kilometara udaljen od granice sa Srbijom – ističe Lazanski, uz opasku da je sistem SM-3 noćna mora za Rusiju.

Informer DN

I vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je baza u Deveselu direktno uperena protiv Rusije i širenja njenog uticaja.

– Rusiji je jasno da u ovoj bazi postoje lanseri raketa SM-3, koji mogu da lansiraju i ‘tomahavke’ s bojevim glavama. Baza u Deveselu i jeste napravljena da bi odatle moglo da se dejstvuje po teritoriji Rusije – naglašava Radić.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here