On je za RTS ocenio da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

– Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom, rešava sve one rizike s kojima smo se suočavali do sada, a postaje i tranzitna država kada je gas u pitanju. Srbija će od toga ostvarivati prihode i Srbija kroz ovo otvara mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu gasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje – istakao je Antić.

Dodaje da su radovi podeljeni na četiri deonice koje će se cevima ispod reka Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise uklopiti u trasu gasovoda.

Ministar navodi da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta, odnosno na izgradnji tog gasovoda.

– Prve količine cevi počele su da stižu, one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija, realizuje taj projekt u skladu s dinamikom i našim očekivanjima – dodao je Antić.

Ni s finasiranjem ne očekuje probleme, 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari “Gastransa” – domaći “Srbijagas” i ruski “Gasprom”, dok je ostalo projektno finasiranje.

– Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati – rekao je Antić.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here