– Želimo da mladi u svim gradovima imaju iste mogućnosti da otvaraju svoje starap kompanije kao i njihove kolege iz Beograda, Novog Sada ili Niša – rekao je Popović novinarima u pauzi konferencije posvećene malim i srednim preduzećima “Snaga SME – Podsticaj i rast preduzeća”, koja se održava pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije.

Objasnio je da će u regionalnim inovacionim startap centrima, osim najmodernije opreme i odličnog prostora, imati mogućnost da dobuju računovodstvenu, finansijsku, pravnu, marketinšku i mentorsku podršku.

Imaće, kaže, redovne konsultacije sa svojim kolegama i ekspertima i iz zemlje i iz inostranstva.

– Sve to će da plati Vlada Srbije, jer želimo da mladima omogućimo potencijal da otvaraju svoje kompanije, ne da svi traže budućnost u javnim preduzećima ili u nekim drugim komaonijaama, već da započnu svoj biznis – rekao je Popović.

Naglasio je da je budućnost u malim i srednjim preduzećima, a da država nastoji da mladima posle završetka falkulteta i srednje škole pomogne da pokrenu svoju startap kompaniju i tako započnu neki inovacioni i tehnološki proces koji sigurno može doneti budućnost i njihovom gradu i celoj Srbiji.

Popović kaže da su inženjeri najveći potencijal koji Srbija ima za budućnost, a da je budućnost Evrope i celog sveta pre svega u oblasti veštačke inteligencije i robotike u čemu, naglašava, Srbija može da bude izuzetno konkurentan partner.

Naveo je da je danas Kina jedan od svetskih lidera verovatno broj jedan u veštačkoj intelegenicji zajedno sa SAD.

– U saradnji sa ove dve zemlje naši inovatori i kompanije koje se bave novim tehnologijama u oblasti veštačke intelegencije i robotike imaju velike mogućosti za izlazak na globalno svetsko tržište – rekao je ministar.

Istakao je da je ekonomija bazirana na znanju budućnost Srbije, te da je to Srbija prepoznala i da IT industrija sada značajno utiče na BDP Srbije.

– Budućnost je u novim tehnologijama, a mala i srednja preduzeća i jesu osnov za to – rekao je Popović.

Naveo je da je cela Evropa prepoznala kao problem zaostajanje u tehnološkom razvoju malih i srednjih preduzeća u odnosu na tehnološi nivo najvećih svetskih korporacija.

Zato, dodaje, cela Evrpa pravi programe kako da motiviše male i srednje privrednike da podignu tehnološki nivo svojih preduzeća i države i rade i na toj i pomoći i pravljenju strategija, te da će Srbija, koristeći i znanja evropskih kolega i kolega iz SAD, Kine i Rusije, takođe, omogućiti da mali i srednji privrednici budu motivisani da podignu tehnološki nivo svojih preduzeća.

To znači da u preduzeća uključe robote i najnovije tehnologije, kaže Popović i navodi da oni to neće finansirati sami, već će u tome moći da računaju na pomoć države.

– Indirektno, kroz neko vreme, sigurno će sve to da se vrati državi nekoliko puta – rekao je Popović.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here