Stanković kaže da predstavnici opozicije nisu pokazali spremnost da spuste tenzije i dodaje da njihovo odsustvo pokazuje da je očigledno da razgovori još nisu prva opcija svih političkih aktera.

– Bolje bi bilo da su predstavnici opozicije došli – ističe Stanković i dodaje da bi tako pokazali spremnost da spuste tenzije.

On je ocenio da im, izgleda, nije dosta mitinga i demonstracija, uprkos, kako ističe, bledunjavom utisku koji su ostavili.

Kaže da je istovremeno vlast pozivom na konsultacije želela da pokaže da je spremna da otvori perspektivu za prevazilaženje političkih blokada koje postoje u komunikaciji između nje i opozicije.

– Konsultacije su bila prilika da se smire tenzije. Ta prilika je propuštena, a teško se može postići neki pomak u političkom smislu u pravcu smirivanja napetosti bojkotom razgovora – kazao je Stanković.

Smatra da nije dobro što se politička snaga meri prebrojavanjem ljudi na mitinzima, umesto da se “prebrojavaju” na izborima, i da se politički život vodi u institucijama sistema, hladne glave i sa manje strasti.

Stanković ukazuje da je političko rešenje kosovskog pitanja problem koji nadilazi sve probleme koji postoje između vlasti i opozicije u Srbiji.

Ta, državna pitanja, kao što je kosovsko, mnogo su, kaže, značajnija od “broja minuta na nekoj televiziji ili pravljenja nekih parapolitičkih tela koja bi kontrolisala javni servis ili privatne televizije”.

– To što deo opozicije bojkotuje institucije uskoro može postati samo problem te opozicije, jer vlast nema beskonačan budžet tolerancije za nerazumne zahteve koji nikada nikome nisu bili ispostavljeni i koji teško mogu biti zakonski sprovedeni – rekao je Stanković.

Komentarišući najavljenu sednicu parlamenta na kojoj će tema biti Kosovo i Metohija, Stanković kaže da je takva rasprava preko potrebna, jednim delom i zbog toga što proces pregovora Beograda i Prištine treba učiniti što je moguće transparentnijim.

Smatra da opozicija ne bi trebalo da propusti priliku da kaže šta misli.

– Oni su propustili priliku kada je bio unutrašnji dijalog. Imam utisak da su ušli u negativan trend prema institucijama sistema i ne isključujem bojkot i te rasprave, koji bi pravdali time da je rasprava okasnela – kaže Stanković.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here