Ističu da je nukearna energija koja se koristi u mirnodopske svrhe čista, zelena energija, koja omogućava održiv rast i ekonomski razvoj, te zato sve više zemalja u svetu radi na njenom razvijanju.

Generalni direktor Rosatoma, ruske korporacije za atomsku energiju, Aleksej Lihačov istakao je da je najveći izazov današnje generacije smanjenje emisije ugljen-dioksida i da bi korišćenje nukearne energije u velikoj meri smanjilo taj problem.

Navodeći da šume neutralizuju 2,5 miliona tona emisije ugljendioksida, Lihačev kaže da bi se većim korišćenjem nuklearne energije u proizvodnji energije emisija CO2 smanjila za oko dva miliona tona.

Direktor Rosatoma je istakao da ta korporacija razvija nove tehnologije i čini nuklearnu energiju “još više prijateljski nastrojenom prema životnoj sredini”.

– Fokusirani smo na recikliranje uranijuma, što znači da ista količina uranijuma može biti korišćena više puta u reaktorima – rekao je Lihačov.

Na panelu “Nuklearna energija za bolji život” govorio je i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je rekao da je Srbija šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina imala razvijenu industriju, ali da je SFRJ 1989. godine, pod pritiskom zapadnih zemalja, zaustavila sve državne procese vezane za korišćenje nuklearne energije i razvoj nuklearnih tehnologija.

– Ugasile su se katedre na fakultetima, prekinula istraživanja, zapustili naši istraživački reaktori – rekao je Popović.

On je istakao da je Srbija odlučila da obnovi nuklearnu tehnologiju zbog čega su sa Rosatomom potpisani sporazumi koji su otvorili priliku da Srbija obnovi kadrovsku i tehnološku bazu u oblasti nuklearnih tehnologija uz “najboljeg partnera u svetu“.

Istakao je da je odlučeno da se napravi istraživački centar, kao i da će biti otvoreni novi programi za nuklearna istraživanja na fakultetima.

Direktor Agencije za nuklearnu energiju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Vilijam Magvud istakao je da nije moguće ostvariti nijedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija bez korišćenja pouzdane energije i da je nuklearna energija veliki deo odgovora.

– Ako nemamo čistu, pouzdanu energiju, nećemo uspeti da se izborimo ni sa klimatskim promenama – istakao je Magvud.

On je rekao da je pravo vreme za sve države na svetu da se okrenu od ideoloških i političkih ideja, kad je reč o korišćenju nukearne energije, i da donesu konačne odluke o tome u šta će investirati.

– Najvažniji cilj za svaku zemlju, kad je reč o energiji, jeste da svetla moraju da ostanu uključena. Koliko god nam planeta bila zagađene, ne verujem da bi iko pristao da nemamo električnu energiju – rekao je Magvud.

Zamenik direktora Generalnog direktorata Evropske komisije Gerasimos Tomas rekao je da je plan EU da do 2030. godine smanji emisiju gasova za 40 do 45 odsto i da nukearna energija može mnogo da pomogne.

“Računamo na razvoj tehenologije i u drugim oblastima, ali u svim scenarijima o kojima se govori, Evropa kao celina traži da nukelearna energija pokrije značajan deo energije”, rekao je Tomas.

On je istakao da su u korišćenju nukearne energije značajni i ekonomski pokazatelji, dodajući da je nuklearna energija jedina čišta energija koja nije smanjila troškove proizvodnje u poslednjim godinama.

Navodeći da polovina zemalja EU poseduje tehnologiju za nuklearnu energiju, dodao je i da EU ima jasan zakonodavni okvir za njeno korišćenje, kako bi bila izuzetno pouzdana i bezbedna.

U Sočiju se održava dvodnevna međunarodna konferencija “Atomekspo”, jedan od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, kojoj prusustvuju predstavnici 74 države i oko 3.500 učesnika.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here