Izetbegović je poručio da ‘ne veruje’ da će se i iduće godine obeležavati 9. januar kao Dan Republike Srpske, jer to neće biti moguće kada ‘proradi pravna država’!?! Prema njegovim rečima, suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim odredbu o obeležavanju ovog dana, dovelo bi do velikih zatvorskih kazni za sve organizatore proslave!

– Ne znam hoće li oni obeležavanje 9. januara iduće godine ponovo napraviti. Možda će pokušavati još sledećih pet godina, ali kada proradi pravna država, neće moći. Tada se njima neće baviti samo Ustavni sud BiH, nego bosansko-hercegovački sud – zapretio je Izetbegović.

Na drugoj strani, Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, tvrdi da će se 9. januar i dalje slaviti u Banjaluci.

– Parlament RS će naći adekvatan odgovor na odluku Ustavnog suda BiH – ističe Čubrilović.

Komentarišući Izetbegovićeve pretnje, politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara ocenjuje da ni lider SDA, niti bilo koji drugi političar iz Sarajeva, ne može da preti Republici Srpskoj.

Dan RS 9. januar je nastao 1992. godine, pre Dejtonskog sporazuma i nastanka ovakve BiH. Republika Srpska nastavlja da slavi ovaj dan, smetalo to nekome ili ne. I to slavlje će biti sve masovnije i još svečanije nego što je bilo do sada – naglašava Kozomara.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here