Rusija i SAD mogle bi da zarate u Venecueli. Vašington je u petak saopštio da će svako vojno prisustvo na “zapadnoj hemisferi” Zemljine kugle smatrati neprijateljskim delovanjem, te da će na to odgovoriti. Budući da je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno poslao svoju vojsku u Venecuelu, koju SAD smatraju svojim dvorištem, Bela kuća ne isključuje slanje svojih trupa tamo.

Interesi SAD

Savetnik predsednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio je zemlje koje ne pripadaju “zapadnoj hemisferi” na posledice usled slanja vojske u Venecuelu.

Nemci odbili Gvaidovog ambasadora

Nemačka, koja je stala uz SAD i podržala lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za predsednika, odbila je da postavi njegovog ambasadora u Berlinu. Gvaido je poslao Otoa Gebauera da zameni ambasadora kojeg je ranije postavio Maduro, ali mu Nemci nisu odobrili diplomatski status, niti hoće da mu daju akreditive.

– Vlada Angele Merkel je primila Gvaidovog emisara na razgovor, ali ništa više od toga ne namerava da uradi – pišu nemački mediji.

– Amerika slanje vojske u Venecuelu ili bili koji drugi deo “zapadne hemisfere” smatra provokacijom i direktnom pretnjom bezbednosti u regionu i međunarodnom miru – naveo je Bolton.

(VIDEO) UGROŽEN RUSKO-NEMAČKI PROJEKAT TEŽAK 10 MILIJARDI EVRA: Po nalogu iz Vašingtona DANSKA ZADALA SMRTNI UDARAC SEVERNOM TOKU?!

Kako je dodao, Vašington upozorava sve zemlje, koje ne pripadaju “zapadnoj hemisferi”, da u tom regionu nemaju šta da traže.

– Širenje vojnih operacija na “zapadnu hemisferu” smatramo neprijateljskim potezom, koji može da ima ozbiljne posledice. To neće proći bez odgovora – istakao je Bolton.

On je optužio venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da pokušava da ostane na vlasti uz pomoć ruske vojske i njihove opreme.

– Amerika će nastaviti da štiti svoje interese na “zapadnoj hemisferi”. To je zona interesa SAD – naglasio je Bolton.

Informer DN

Oko 100 ruskih vojnika u Venecueli

Savetnik predsednika SAD nije precizirao kakav bi odgovor na rusko slanje trupa u Venecuelu mogao da bude, ali je ranije sam Tramp rekao da su sve opcije na stolu, uključujući vojnu.

Stoga analitičari strahuju da bi u latinoameričkoj zemlji mogle da se sukobe dve supersile – SAD i Rusija.

ERDOGAN GLASAO I IZRAZIO ŽALJENJE ZBOG DVOJE NASTRADILIH! Predsednik Turske ocenio lokalne izbore kao “ključni oslonac demokratije”

– Ukoliko Amerika reši da pošalje svoju vojsku u Venecuelu, sukob je neizbežan. Nažalost, taj sukob ne bi ostao samo regionalan, već bi se pretvorio u katastrofu za ceo svet – kažu analitičari.

Ishitren potez

Oni se nadaju da Tramp neće preduzeti nikakve vojne mere, ali ih ne isključuju.

– Prema onome što smo dosad videli, Tramp je nestabilan i nedosledan lider. U stanju je brzo da plane, da otkazuje bilateralne sastanke u poslednjem trenutku, nije vešt u pregovorima i želi da nametne svoju volju. Osoba sa takvim osobinama je veoma nepredvidiva, tako da niko sa sigurnošću ne može da kaže da neće načiniti ishitren potez i poslati svoju vojsku u Venecuelu – navode stručnjaci.

Reuters

Džon Bolton

Inače, dva aviona ruskog ministarstva odbrane “antonov An-124” i “iljušin Il-62” sletela su u Venecuelu prošlog vikenda. Dovezli su oko 100 ruskih vojnika i 35 tona vojne opreme. Rusku delegaciju predvodi general-pukovnik Vasilij Tonkoškurov, načelnik glavnog štaba kopnene vojske Rusije. Zvanična Moskva je navela da su ruski vojnici stigli u Karakas kako bi učestvovali u konsultacijama sa venecuelanskim zvaničnicima u vezi sa saradnjom u industriji odbrane, i to prema sporazumu koji dve zemlje imaju još od 2001. Kremlj je istakao da Rusija nije prekršila niti međunarodne, niti venecuelanske zakone.

FORCA ITALIJA! Vraća se STARI PARTIMANIJAK i dolazi da UZDRMA Evropu! Berluskoni najavio POTPUNI PREOKRET politike EU!

Gvaidu zbog korupcije 15 godina zabrana bavljena politikom

APfoto

Huan Gvaido (skroz desno) na protestima

Lideru venecuelanske opozicije Huanu Gvaidu, koji se sam proglasio za predsednika zemlje, zabranjeno je da obavlja bilo koju javnu funkciju u narednih 15 godina. Ta mera mu je izrečena zbog korupcije, budući da je putovao u inostranstvo 91 put i potrošio 100.000 dolara, koje nije opravdao.

Državni kontrolor Elvis Amoroso naveo je da je Gvaido potrošio na putovanja mnogo više nego što su njegova primanja.

– Revidirali smo njegovu finansijsku kartu jer smo naišli na neka odstupanja. Troškove za putovanja u inostranstvo Gvaido nije opravdao. To znači da je ili sakrio svoju imovinu ili falsifikovao podatke u imovinskoj karti. Takođe, možda je dobio novac od neke međunarodne ili nacionalne institucije, ali to nije prijavio – rekao je Amoroso.

On je dodao da je istraga o Gvaidovim finansijama trajala od 11. februara.

– Utvrđeno je da on nije radio u skladu sa venecuelanskim zakonima. Stoga mu je izrečena zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u maksimalnom periodu koji predviđa zakon – objasnio je Amoroso.

To znači da je Gvaidu zabranjeno da obavlja funkciju predsednika nacionalne skupštine, na kojoj se trenutno nalazi, kao i da se kandiduje na izborima.

S druge strane, Huan Gvaido je odbacio odluku generalnog kontrolora.

– On nije kontrolor. On to nije i ne postoji takva kazna – rekao je Gvaido.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here