– Pozivam svu javnost u Novom Sadu da se zajedno okupimo i da podignemo spomenik kakav je dostojan svim poginulim Novosađanima od 1990. do 1999. godine. Nije na ponos grada da nemamo takav spomenik – izjavio je novinarima Vučević.

On je rekao i da podržava inicijativu nekih udruženja, organizacija i pojedinaca koja se odnosi na to da jedan od bulevara u Novom Sad dobije ime po poginulim vojnicima na Košarama.

– Da jedan od novih bulevara u Novom Sadu bude posvećen junacima sa Košara. Do pre nekoliko godina nismo smeli ni da pričamo šta se sve dešavalo na Košarama, ili na Kosovu i Metohiji. Danas smemo to jasno i glasno, nedvosmisleno reći – rekao je Vučević.

On je rekao da je Novi Sad, 20 godina nakon divljačkog bombardovanja grada i cele naše zemlje, Evropska prestonica mladih, a da će za dve godine biti Evropska prestonica kulture.

Podsetio je i na to da je Novi Sad bio jedan od prvih gradova na koji su pale NATO bombe.

– Obeležavajući tužni nesrećni mart, mi ne zakucavamo našu budućnot, već hrabro gazimo u nju, ali svesni da smo pretrpeli veliku bol i patnje. A, ta ”99. je bila samo kulminacija onoga što je naša država prolazila od 1990. godine. Danas imamo nove mostove, bulevare, vojska Srbije je jača nego pre par godina, a policija je opremljenija, bolje se živi, ali moramo reći i da naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji teško žive. Da je ogromna većina proterana, da su pretrpeli neviđen teror da napuste svoja ognjišta – rekao je Vučević.

Komandant Garnizona Novi Sad, pukovnik Zoran Nasković rekao je da je na današnji dan, pre 20 godina učinjena velika nepravda, a da je naša obaveza da se sećamo i nikada ne zaboravimo žrtve NATO bombardovanja.

– Vojska tadašnje Jugoslavije je tada opravdala očekivanja zemlje, a isto vojska čini i danas – rekao je pukovnik Nasković.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je današnji dan Dan sećanja na tri i po hiljade žrtava, deset hiljada ranjenih, na potpuno neopravdano razorenu zemlju.

– Naša je obaveza da čuvamo pijetet na žrtve, da ih ne zaboravimo, da vodimo odgovonu politiku, kakva danas i jeste, a koja će očuvati stabilnost i mir. Da nastavimo da ojačavamo vojsku kao stub odbrane zemlje – rekao je Milićević.

Vence na spomen obeležje u kasarni Jugovićevo u Novom Sadu položili su predstavnici Vojske Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, porodica žrtava bombardovanja.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here