Šainović je podsetio da je 1997. godine bila kritska konferencija bez prisustva stranih sila i kako naglašava to je ličilo na jedan put ka miru.

Posle toga, došlo je do sporazuma Slobodana Miloševića i Ibrahima Rugove oko obrazovanja, gde je trebalo u okviru Univerzitea da se održavaju na albanskom predavanja i očekivakli smo da nastava počne 1998. godine u oktobru, a paralelno sa tim teče naša ponuda samouprave na Kosovu, priča Šainović.

-Naša ponuda imala je važan element u koju je uključen i OEBS. Međutim OVK je imala sastanak sa Holbrukom u Ženevi gde im je obećano da 7. ili 8. jula će dobiti nezavisnu državu, kada su dobili to obećanje, od tada neće više da pregovaraju – ističe Šainović dodajući da je Holbruk tada obećao da će pritisnuti Miloševića da promeni za tri godine Ustav.

Printscreen TV Pink

-Zato je Rambuje bio formalan, jer opredelenje je napravljeno prethodno sa OVK – istakao je on.

Što se tiče medija, Šainović kaže da imam lično iskustvo sa medijskom prezentacijom svega što je bilo.

LAZANSKI: Nije to bila ni kampanja, ni operacija, ni samo bombardovanje – TO JE BILA NATO AGRESIJA!

-Otkrili smo masovnu grobnicu u blizini Haradinajevog imanja i ja sam pozvao sve medije, očekivao sam da će doci i BBC i CNN, niko se nije pojavio, a kada sam sutradan sreo novinara BBC-ija i pitao ga gde su bili juče, on je rekao da se ‘juče ništa nije fogodilo’ – ispričao je Šainović.

Takođe, kako naglašava, od 1991-godine naša zemlja ima pretnju vojnom intervencijom ako interveniše vojno.

-Zato se stalno uzdržavamo, jer nam sledi intervencija. Mi imamo rizičnu poziciju, sve strukture za taj rat su postojale – zaključio je on.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here