20.45 – ALEKSANDAR VUČIĆ: NEĆEMO PAMTITI REČI NAŠIH NEPRIJATELJA, NEGO TIŠINU NAŠIH PRIJATELJA

Prisutnima se obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rečima da je bezbroj puta bio u Nišu, ali da nikada nije ni sanjao da će ovoliko ljudi videti u ovom gradu.

TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

– Nikad nisam ni sanjao da ću u NIšu videti ovoliko ludi. Ponosan sama vas..Srbija je postala “neka drugačija zemlja”.

– Vaš slobodarski duh je naterao nas da budućnost možemo da gradimo samo čuvajući slobodu i mir – rekao je predsednk Srbije i podsetio na reči Martina Lutera Kinga rekavši da “Nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja”..

informer.rs

Predsednik Srbije poručio je da nemamo prava da pognemo glave, a još manje prava da zaboravimo, naročito dečije živote, podsećajući da niko nije odgovarao za zločine, sprski civili bili su za NATO “samo greška.

TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

– Za nas oni nikad neće biti greška ni otići u zaborav. Dve i po hiljade života nećemo i ne smemo da zaboravimo. Greška su oni koji su ih ubili. To Srbja danas sme da zabiravi i mora da kaže, jer ma koliko radili protiv nje, Srbija je jača i snažnija nego što je ikada bila. Ovih 20 godina posle bombardovanje, budućnost je naša obaveza.

Danas demantujemo zločinački optimizam portparola NATO Džejmija Šeja. Nećemo zaboraviti zločine, kao što nećemo zaboraviti Petera Handkea i ostale koji su stali na stranu istine – rekao je Vučić i naglasio da je “Srbija sada 10 puta jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008. godine”.

NEKA VEĆNO ŽIVO NAŠA JEDINA I NEPOKORENA OTADŽBINA, ŽIVELA SRBIJA – rekao je predsednik Aleksandar Vučić pozdravljen ovacijama više od 20.000 ljudi.

TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

20.40 U NIŠU I RUSKI AMBASADOR ČEPURIN I KINESKA AMBASADORKA ČEN BO

Počast žrtvama odali su i kineska ambasadorka Čen Bo, ruski ambasador Aleksandar Čepurin, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

20:25 MILORAD DODIK: NATO AGRESIJA JE STRAVIČAN ZLOČIN NAD SRPSKIM NARODOM

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je NATO počinio zločin nad srpskim narodom, isto kao što je učinjeno par godina ranije u Republici Srpskoj.

– Srpski narod su svrstali na stranu lošeg i onog kome treba načiniti štetu. Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana i znamo da ona još i danas traje. To je bilo nepravedno, nepošteno, nasilnički i zločinački – rekao je Dodik.

On je podsetio da je NATO “dobro znao šta radi”, čak su stavljali kamere na rakete, kako bi uživo gledali na koji način uništavaju našu zemlju i ubijaju ljude.

– Sasvim su dobro znali kada su ubijali decu, gađali zgradu televizije, putnički voz u Grdelici, kada su u Nišu bacili bombe koje su ubile i trudnicu – poručio je Dodik i na naglasio da nije od onih koji će im ikada oprostiti.

TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bk

19.55 PARTRIJARH IRINEJ UDARILI SU NA NAROD KOJI JE PROVEO SVOJ VEK U STRADANJU

Njegova Svetost, patrijarh Irinej, rekao je da su zvuci sirena i aviona podsetili na događaje koji ne treba da se ponove, ne samo nama, nego ni bilo kom drugom narodu.

informer.rs

– Ti zvuci su i danas su prisutni. Čujemo ih u svojim snovima i sećanjima. To su najtragičniji dani u našoj istoriji, za koje bismo želeli da se više nikada ne ponove, nigde u ovom svetu. Ovo su zvuci pakla, mržnje koje izlazi iz dubine čovekova bića i razaraju i predaju smrt. Danas se sećamo tih strašnih dana. Pitamo se odakle je izvor mržnje, da se uništi ljudsko biće – rekao je i naglasio da je još tragičnije što je sve došlo od bivših saveznika i prijatelja.

– To su zvuci pakla, koji razaraju biće i dušu – rekao je Irinej

TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bk

Podsetio je da su nas optužili da smo narod koji želi drugima zlo, i “sa tom mržnjom su nas oklevetali i podigli svet protiv nas”.

informer.rs

– I šta su uradili? 19 moćnih država ustremili su se na narod od svega nekoliko miliona.Tolika sila protiv jednog malog naroda, koji je proveo svoj vek u stradanju. Naneli su nam velika zla, porušili fabrike, puteve, železnice, a čak nisu ni bolnice poštedeli, malenu decu, koja su sa radošću zakoračili u ovaj svet, a sa mukom i patnjom ga napustili – prisetio se on nastradale dece, uništene infrastrukture i izrazio nadu da se to nikada više neće ponoviti.

– Neka im Bog sudi po pravdi svojoj. Zlo neće dobro doneti – poručio je patrijarh.

printscreen

19.45 – Oglasile su sirene za vazdušni napad, a ugašena je i rasveta kao podsećanje na početak NATO agresije. Nakon toga na video bimu je prikazan dokumentarni filma sa originalnim snimcima iz 1999.

TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bk

– Planirano je da se kao deo zvaničnog programa u 19.45 časova, kada su pale prve bombe, oglase sirene za vazdušnu opasnost sa jednog ili dva izvora u centru grada. U tom trenutku ulična rasveta na Trgu kralja Milana biće ugašena na nekoliko minuta kako bi se na kratko dočarala atmosfera iz tog doba. Na bini ispred Tvrđavskog mosta biće izveden prigodan jednosatni umetnički program. Očekujemo da dođe više od 10.000 Nišlija – najavio gradski većnik Miloš Milošević.

TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bk

GENERAL IVAŠOV: JELJCIN JESTE IZDAJNIK, ali S-300 vam ne bi pomogao, TOLIKO VAS JE NATO ŽESTOKO GAĐAO!

Podsetimo, godišnjica bombardovanja prošle godine je obeležena u Aleksincu, a 2017. godine kod železničkog mosta sa spomen-obeležjem u Grdeličkoj klisuri, gde su 12. aprila 1999. godine NATO avioni pogodili putnički voz.

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here