Nekada je bila prva žena na čelu užičke policije, a danas u penziji razvija skriveni talenat za svoju dušu. Dragica Jevtović kao pravi umetnik oslikava stare predmete, vraća ih u život dajući im nov, živopisan izgled. Tako i stari gumeni opanci, kad prođu kroz njene ruke i malo boje, postaju atraktivan eksponat, baš kao i iznošene sandale ili drvene stolice, čime Dragica zadivljuje sugrađane.

Za njene radove neretko sa čuđenjem pričaju, jer je od 1995. godine bila na ozbiljnim rukovodećim mestima u užičkoj policiji. U istoriji srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova zapisano je da je bila i prva žena načelnica jedne policijske uprave koja je ovu funkciju obavljala duže od šest godina.

Informer DN

Simbolika

Atraktivno dekorisani opanci su suvenir, ali za našu sagovornicu imaju posebnu simboliku.

– Opanak označava pripadnost našem podneblju i on je najstabilnija obuća. U njemu su i mnogi ratnici prešli do Krfa. Stalno je prisutan kroz istoriju. Ja sam ga sada samo malo modernizovala. Ovi moji opanci nisu za njivu, ali su lepi suveniri. Mnoge sam poklonila prijateljima – kaže Dragica.

Značaj je utoliko veći jer je kao šef uprave brinula o bezbednosti i javnom redu i miru u Užicu, Požegi, Bajinoj Bašti, Kosjeriću i Čajetini. Sve komentare prima sa osmehom.

– I dok sam bila načelnica Policijske uprave Užice, na poslu koji je pun odgovornosti, obaveza, odricanja, pa i puno stresa, u slobodnim trenucima davala sam sebi oduška crtanjem. Umetnost i porodica su bili izvor energije koji mi je davao snagu za dalje – kaže Dragica.

Još u osnovnoj školi, tvrdi, pokazivala je sklonost ka crtanju, a kako kaže, umetničku žicu u njoj, ali i u drugoj deci, razvijali su njeni učitelji i nastavnici.

(FOTO) BIKOVIĆ ODUŠEVLJEN POSLE PREMIJERE U RUSIJI: “Balkanska međa” rasplakala moskovsku publiku!

Informer DN

Dragica Jevtović

– Prvo sam počela da oslikavam staklo, flaše, vaze, pa onda krenula i na stolove i druge predmete. Opanke sam počela da radim pre skoro dve godine. To je tehnika dekupaž. Bilo je malo u početku teško naći lepak koji može da salvetu spoji sa gumom, ali i to sam uspela. Iz salveta odvajam svaki delić, jagodu, cvetić i slično, i spajam ih u kombinaciju koju zamislim. Muž mi se često čudi koliko imam strpljenja za to. Ali kada se nešto voli, ništa nije teško – tvrdi Dragica.

Informer DN

Njeni umetnički radovi su izloženi u užičkom Gradskom kulturnom centru u sklopu izložbe Zavičajnog udruženja “Užičani u Beogradu”.

“BASTIJEN I BASTIJENA” PREMIJERNA OBNOVA INTERAKTIVNE OPERSKE PREDSTAVE ZA DECU! Izvodi se povodom svetskog dana pozorišta za decu i mlade

Informer DN

Informer DN

Pratite nas na društvenim mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here