On je to rekao posle sastanka u jednom restoranu sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem i nekoliko zamenika ministara, nakon što je prištinskim vlastima uručeno oštro pismo u kome SAD traže da se takse ukinu, prenose kosovski mediji.

Kako prenosi “Koha”, Haradinaj se izvinio predstavnicima američkih institucija i zamolio ih da “imaju razumevanja” za odluku o taksama.

On je, takođe, rekao da bi voeo da čitav prištinski “politički spektar” ostane jedinstven i stavu da se taksa ne ukida dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Haradinaj je dodao da mu je pismo američke administracije uručio ambasador SAD Filip Kosnet, kome je rekao da Priština traži “sveobuhvatni dogovor sa Beogradom” jer je, kako kaže, “umorna od zamrznutog konflikta u kome živi poslednjih 20 godina”, prenosi Gazeta ekspres.

SAD su ranije uputile oštro pismo prištinskim liderima sa zahtevom da ukinu takse Srbiji i BIH i upozorile ih da, dok to ne učine, odnosi sa njima neće biti vraćeni na raniji nivo, a ne isključuju ni mogućnost preispitivanja drugih, a ne samo bezbednosnih oblika saradnje sa Prištinom.

Pismo u koje je Tanjug imao uvid, a koje su SAD uputile Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, potpisali su Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Lora Kuper, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu i Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Nazvao Federiku Mogerini “neprijateljem” Kosova

Ramuš Haradijan je izjavio da Federiku Mogerini, visoku predstavnicu EU zaduženu za spoljnu politiku i bezbednost, svrstava na listu “neprijatelja” Kosova”, zbog njene pozicije u dijalogu sa Beogradom.

– Uspeh Kosova nije povezan sa Mogerinijevom dinamikom, niti sa agendom dijaloga… Niko ne može biti više beskoristan za Kosovo od Mogerini. To je skrenulo diskusiju, jer umesto da govori o sporazumu sa Srbijom o priznavanju, ona je govorila o teritorijama i granicama. Ona je neprijatelj moje zemlje – rekao je Haradinaj za albanski sajt “Koha jone”.

Prema njegovim rečima, otvaranje pitanja teritorija i granice predstavlja “agresiju”.

Haradinaj je dodao i da je zadovoljan stavom nemačke kancelarke Angelom Merkel i predstavnika drugih zemalja koje se protive razgovoru o granicama, a da je stav Mogerinijeve, kako kaže, uništio mogućnost da Evropska unija omogući postizanje sporazuma.

(FOTO) KAO ŠTO VAM JE TRAMP REKAO… Pogledajte PISMO koje donosi preokret američke politike! SAD pušta Šiptare niz vodu – KRAJ SAVEZNIŠTVA!

(FOTO) AMERIČKI VOJNICI ŽRTVOVANI ZA KOSOVO! Sada vam sledi ODMAZDA ZBOG SRBIJE! U Prištinu stiglo pismo iz Bele kuće – ŠIPTARI UŽASNUTI!

HARADINAJ ULAZI U SUKOB SA NATO! Zbrisaće sever Kosova?! Šiptarski saveznici razočarani, NATO poslao POSLEDNJE UPOZORENJE!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here