Evropski liberali i prisutni predstavnici dela opozicije Srbije ustvrdili su tokom debate potrebu “obnavljanja demokratskih standarda u zemlji“.

Govornici za okruglim stolom u Briselu bili su predstavnici evropskih liberala iz redova slovenackih i hrvatskih parlamentaraca Ivo Vajgl, Ivan Jakopcic, Jozo Radoš i Jasenko Selimovic kao predstavnik Švedske u Evropskom parlamentu, predstavnici opozicije u Srbiji Dragan Ðilas i Vuk Jeremic kao i Maja Vasic Nikolic iz NUNS-a.

– Srbija je važan partner za EU i tako ce i ostati. Alijansa liberala i demokrata za Evropu uvek je podržavala proces proširenja i reformske napore koje su preduzimale vlade u Srbiji još od Zorana Ðinđica. Čvrsto verujem da Evropa neće biti kompletna i stabilna dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne pristupe Uniji- poručio je poslanik Ivo Vajgl.

Vajgl je istovremeno rekao da u Srbiji ”jaca autoritarni pristup vlasti kada je rec o slobodi medija i opozicionim snagama”, i izrazio zabrinutost kada je rec o vladavini prava i korupciji.

Jeremic i Ðilas takode su kritikovali rad medija i institucija u Srbiji.

Oni su se, istovremeno, posebno kriticki osvrnuli i na pojedine EU zvanicnike zbog, prema njihovom mišljenju, neosnovane podrške vlastima u Srbiji.

Tokom debate evropske parlamentarce najviše je zanimala ”funkcionalnost šarenolikog sastava opizicije” odnosno da li među opozicijom postoji zajednicki stavu po pitanju EU integracija i odnosa prema Kosovu.

Ðilas i Jeremic su konstatovali da, za vreme dok su bili na vlasti ”nisu dovoljno radili na jacanju institucija u Srbiji” i porucili da se zalažu za fer i poštene izbore, uspostavljanje ekspertske vlade u Srbiji, nastavak evropskog puta i pregovore sa Prištinom koji ce se prvenstveno odnositi na zaštitu prava i imovine Srba na KiM, a ne na status južne srpske pokrajine.

– Uveren sam da ce Srbija imati volje i hrabrosti da preduzme neophodne korake i primeni reforme kako bi rešila probleme i još više poravila susedske odnose i nastavila svoj put pristoanja EU”, porucio je Jasenko Selimovic jedan od organizatora skupa iz redova ALDE.

Poziv na konferenciju Alijanse liberala i demokrata za Evropu Ðilas i Jeremic iskoristili su da zatraže i sastanke sa predstavcnicima Generalnog direktorata Evropske komiisje za pregovore o pristupanju i Evropske diplomatske službe.

Oni ce se na svoj zahtev sastati i sa izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i poslanikom Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom.

U kabinetu Dejvida Mekalistera za Tanjug su potvrdili da je u pitanju uobicajan kontakt izvestioca za Srbiju sa predstavnicima opozicije i porucili da to nije dovoljan razlog za medisjko pracenje sastanka.

LJUDI, OVO JE NAJGLUPLJI PAPIR KOJI JE SRPSKA JAVNOST IKADA VIDELA: Pročitajte Đilasov “sporazum”, samo da shvatite KOLIKO JE BESMISLEN!

ĐILASOVCI U SUBOTU DONOSE 100 VEŠALA! Lideri Saveza za Srbiju sve LUĐI, spremaju novu JEZIVU PROVOKACIJU!

BEDNICI BEDNI! ĐILAS I JEREMIĆ PLJUJU U BRISELU I SRBE I SRBIJU: Rade ono što se nikad ne radi, NA VELIKU SRAMOTU OPOZICIJE!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here