Pre osam godina, Robert Kubica je vozio Škodu Fabiju u svetskom reli šampionatu kada je doživao katastrofalnu nesreću na Ronde di Andora reliju.

Povredio je ruku, čiji je deo morao biti amputiran, smrskan lakat, rame i nogu.

Posle 20-ak operacija, Kubica je spreman da se vrati na stazu i već je pronašao novi tim. U novoj sezoni, voziće za ekipu Vilijamsa.

U ekskluzivnom intervjuu za SunSport, tridesetčetvorogodišnji vozač je govorio o užasnom osećaju koji je imao pred početak trke.

– Danima pre trke sam se budio sa užasnim osećajem u stomaku, nije mi se izlazilo na stazu. Iako sam imao taj loš osećaj, nisam bio ljut na sebe nakon nesreće. Nisam bio ni uznemiren. Nije kao da je neko uperio pištolj u mene. Još uvek se sećam svega. Ali veliki deo mog oporavka, kako fizičkog, tako i psihičkog, bio je da ne razmišljam o tome. Međutim, nisam to zaboravio, to je ipak bio momenat koji menja život. Ne samo kao vozača, nego kao i čoveka – rekao je Kubica, a prenosi B92.

Reuters

Kubica je bio zarobljen u automobilu sat vremena, izgubio je oko pet litara krvi za to vreme i lekari su se plašili za njegov život.

Helikopterom je prebačen u bolnicu Santa Korona, u Italiji, gde su se lekari borili da mu spasu ruku. Bile su to dve teške operacije u deset dana.

– Bio je to strašan period. Ali čovek je snažniji kada se muči psihički nego fizički. Čak i u najtežem periodu sam imao lepe momente i svaku operaciju sam dočekivao sa novom dozom optimizma. Kada sam se probudio, osećao sam se potpuno drugačije od onog što sam očekivao. Bilo je to kao da vam neko zarije nož u grudi – priznao je Poljak.

Reuters

Dalje dodaje kako je tokom oporavka imao dobre i loše momente, ali je ključnu stvar napravio kada je prosto prihvatio ono što mu se desilo.

– Tada upoznate sebe i počinjete da menjate sve. Vaš mozak saznaje granice i prihvata ih. Morate da se restartujete, ne možete prosto da se osvežite i vratite tamo gde ste malopre bili. Jednostavno morate početi da se gradite od onog što vam je ostalo. Ako uzmemo u obzir da tri meseca nisam hodao, a još dva proveo u invalidskim kolicima, reklo bi se da sam jako brzo počeo da vozim.

Robert Kubica će naredne sezone voziti za ekipu Vilijamsa i tako napraviti najveći povratak na stazu ikada.

Biće drugi najstariji vozač, jedini stariji je Kimi Raikonen koji ima 39 godina. Naučio je da kontroliše emocije, kako kaže, više nema strah od njih i nada se da će ga to načiniti boljim vozačem.

Podsetimo, Kubica u F1 ima 12 završenih trka na podijumu i jedan trijumf, na trci za VN Kanade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here