List Politika piše da se gradi i novi terminal za tečni gas u Grčkoj koji će moći da obezbedi ovaj energent i za Srbiju.

Sva ta potencijalna konkurencija mora, po mišljenju sekretarijata, da koristi i srpskim potrošačima, kaže za Politiku direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač, odgovarajuci na pitanje šta je alternativa ruskom gasu u našoj zemlji.

Na pitanje ima li logike da se srpsko-ruskoj firmi Gastrans koja svojim novcem gradi gasovod ne dozvoli da bude vlasnik i cevi i sirovine, Kopač kaže da treći energetski paket to ne dozvoljava.

On na primedbu da za Srbiju važe drugačija pravila igre od, primera radi, Nemačke koja je gasovod Severni tok 1 izgradila, a da ovim gasovodom protiče čak 90 odsto ruskog gasa, kaže da se Sekretarijat energetske zajednice uvek rukovodi istim principima evropskog prava.

– Naš primarni interes je korist potrošača u našim zemljama članicama, pa i u Srbiji.Konkurencija uvek koristi potrošačima. Ruski gas je skuplji svuda gde nema konkurencije i to važi i za Srbiju bez obzira na dobre političke odnose između dve zemlje – kaže Kopač.

EU UCENJUJE SRBIJU! ‘TURSKI TOK’ MOŽE, AKO NE TRANSPORTUJE SAMO RUSKI GAS?! Mora da ide i američki?!

AMERIČKA TAJNA SLUŽBA UPOZORAVA: Balkan će GORETI, moguće izbijanje VOJNOG SUKOBA u 2019!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here