Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević uspeo je da nadmudri britansku tajnu obaveštajnu službu MI-6 i izbegne atentat koji su mu spremali u tunelu u Švajcarskoj 1993. godine.

Isti scenario za neuspelu likvidaciju srpskog lidera primenili su četiri godine kasnije kad su ubili englesku princezu Dajanu. Tvrdnje da su britanske obaveštajne službe nameravale da ubiju Miloševića prvi je izneo bivši obaveštajac zloglasne MI-6 Ričard Tomislon, a ponovio ih je i u dokumentarcu „Prljava igra“. Kaže da je trebalo da se inscenira saobraćajna nesreća, baš kao što se kasnije desilo u slučaju princeze Dajane.

– Za atentat je izabran tunel u Švajcarskoj, u blizini Ženeve, gde je tadašnji predsednik Srbije 1993. učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji. Planirano je da Miloševićeva limuzina doživi udes dok prolazi kroz planinu, tako što bi se u tunelu upalila snažna svetla ili čak laseri koji bi oslepili ili dezorijentisali vozača.Procenjeno je da bi pri takvom scenariju Slobodan

Milošević najverovatnije poginuo, ali je atentat otkazan. Dajana je kasnije nastradala u identičnim okolnostima, a očevici njene smrti 1997. u tunelu u Parizu svedočili su da se pre udesa pojavio snop zaslepljujuće svetlosti – svedoči Tomislon.

printscreen

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija i bivši načelnik beogradske policije, otkriva da je Miloševićev izbegao atentat promenivši rutu.

– Britanske obaveštajne službe planirale su da izvedu atentat, ali da to izgleda kao udes. Međutim, nisu Britanci otkazali taj atentat. Tadašnji šef DB Jovica Stanišić i naše službe su sigurno znali za njihove planove. Tada su Miloševiću promenili rutu kretanja. Zeznuli su i izdriblali Britance! – ističe Nicović:

– Planirano je pet atentata na Miloševića. Albanci su hteli da ga ubiju po nalogu Britanaca, da njegova kola ili kuću gađaju raketnim projektilom. Planirani su i atentati u Novom Sadu, Požarevcu i Nišu, ali su uglavnom menjane rute njegovog kretanja i tako su im remetili planove.

HAŠKI ISTRAŽITELJ OTKRIO: Miloševiću nismo dali da zapali cigaru, snimali smo ga u WC, a OVO su mu bile POSLEDNJE REČI dok je napuštao Srbiju

KAKVA FOTKA! Pogledajte kako su Slobodan Milošević i Mira Marković izgledali NA SVOM VENČANJU!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here