Čak 60 odsto građana Srbije ima najbolje mišljenje o Rusiji i njenoj politici i ovu zemlju vidi kao najvećeg saveznika. Istovremeno, 56 procenata Srba Kinu doživljava kao velikog i iskrenog prijatelja. Na drugoj strani, tek 27 odsto građana ima dobro mišljenje o Evropskoj uniji, a minornih četiri odsto podržava ulazak Srbije u NATO pakt!

Ovo su rezultati velikog istraživanja američkog Nacionalnog demokratskog instituta, koje je istovremeno sprovedeno u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji. Prema toj anketi, kada bi se u Srbiji organizovao referendum o članstvu u EU, za ulazak bi bilo 45 odsto građana, naspram 39 procenata koji su protiv. Kada je reč o eventualnom ulasku naše države u NATO, Srbi su jasni – tek mizernih četiri odsto je “za”, dok je čak 80 posto građana odlučno protiv (vidite grafike).

Emocije i razum

Istraživanje američke organizacije ukazuje i na to da je situacija u Crnoj Gori slična onoj u Srbiji. Iako je ta zemlja već u NATO paktu, većina Crnogoraca i dalje je protiv članstva u zapadnoj alijansi. Na drugoj strani, građani u BiH i Makedoniji imaju mnogo više poverenja u zapadnu vojnu alijansu i Evropsku uniju.

Interesantno je i to da 55 odsto Srba veruje da je Rusija vojno nadmoćnija od NATO pakta, dok samo 19 procenata anketiranih misli da je obrnuto.

Komentarišući ove podatke, politikolog Aleksandar Pavić kaže da Srbi u Srbiji i Crnoj Gori pokazuju da su nacionalno i politički zdravi. On kaže da je sasvim logično da Srbi više vole one koji su im prijatelji nego one koji su ih bombardovali.

U BiH dolazi do izražaja muslimansko-hrvatska populacija koja je večno u potrazi za spoljnim pokroviteljima. To je, nažalost, slučaj i sa Makedonijom, gde Šiptari i takozvani Severnomakedonci imaju većinu. Srbi i dalje jedini pokazuju samosvojnost i nezavisnost. Što se tiče EU, Srbi bi u načelu svakako voleli da žive tamo, ali sve ankete pokazuju da nisu spremni na to i da neće u EU ako je Kosovo cena koja mora da se plati – podvlači Pavić.

Analitičar, bivši glavni urednik “Politike” Milan Mišić ističe da kao nacija stavove prema akterima globalne politike zasnivamo na emocijama, mada se za životne odluke i lične interese oslanjamo na razum.

Tako veoma volimo Rusiju, ali štedimo u evrima. Niko u potrazi za boljim životom ne emigrira u Rusiju već u EU i Ameriku. Sa NATO imamo najvišu moguću saradnju za jednu zemlju koja nije članica i sa tim savezom godišnje održavamo deset puta više vežbi nego sa Rusijom, ali se u javnosti stvara slika da je obrnuto. Insistiramo na vojnoj nesvrstanosti u međunarodnim okolnostima kada je svrstavanje racionalniji izbor. NATO nas jeste bombardovao, ali su nas pre toga bombardovali i mnogi drugi. Iz toga još nismo izvukli prave pouke… – naglašava Mišić.

Pamtimo NATO zločin

Na drugoj strani, Staša Košarac, šef Dodikovog SNSD u Skupštini RS, ocenjuje da Srbi veoma dobro razumeju regionalnu saradnju.

Vrlo smo oprezni i rezervisani, pre svega zato što praksa pokazuje da u EU ništa nije idilično. NATO nas je bombardovao koristeći osiromašeni uranijum, što svakako izaziva jaka negativna osećanja prema tom vojnom savezu. Uostalom, RS i Srbija su vojno neutralne, pa ne treba da čude ovakvi stavovi – zaključuje Košarac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here