EU paralelno radi na kako pitanju taksi tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravno obavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane, navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Beogradom i sa Prištinom. I dok iz EU poručuju da su svesni da prištinske takse na robu iz Srbije limitiraju nastavak dijaloga, zasad nema odgovora na pitanje Tanjuga da li Brisel vidi i jednostrano usvajanje statuta Trepče kao mogući novi “kamen spoticanja” u cilju nastavka dijaloga dveju strana. Prištinska strana je još pre dve godine odbacila mogućnost da se o konfiskovanju rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata “Trepča”, koji su oni proglasili “kosovskom imovinom”, razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to “gotova stvar”.

EU UCENJUJE SRBIJU! ‘TURSKI TOK’ MOŽE, AKO NE TRANSPORTUJE SAMO RUSKI GAS?! Mora da ide i američki?!

U EU naglašavaju da su oni kao posrednici u dijalogu “spremni da rade onoliko brzo koliko se Beograd i Priština dogovore”, ali i da „poguraju” aktere kako bi ponovo seli za sto.

– U razgovoru sa predsednikom Hašimom Tačijem ponovila sam da takse moraju da budu povučene kako bi dijalog bio nastavljen što pre. Normalizacija odnosa je od ključnog značaja sa Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje- poručila je 1. februara šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, koji je direktno uključen u razgovore o ukidanju prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije, kaže da se nada “obnovi pozitivne dinamike i ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine”.

ŠEF FRANCUSKIH SPECIJALACA: ZAPAD NE ŽELI DA PRIČAM O ZLOČINIMA OVK! Prete mi smrću, ali me neće SPREČITI DA KAŽEM ISTINU!

I Federika Mogerini i Johanes Han smatraju da još ima vremena da se iskoristi “momentum” i dođe do postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine tokom mandata ove komisije, koji ističe u novembru ove godine.

I dok, zvanično, u EU kažu da još nemaju konkretan datum za mogući nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nezvanično se navodi da je Brisel spreman da organizuje sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u danima koji slede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here