Srbin će pohod na sedmu titulu u lembunru početi u utorak protiv kvalifikanta Mičela Krugera.

Divno je ponovo biti u Melburnu. Imao sam mnogo uspeha u Australiji proteklih godina. To je svakako zbog podrške koju dobijam od srpske zajednice ovde, ali i svih ostalih navijača i igrača. Ovo je jedan od četiri najveća turnira u našem sportu. S razlogom ga zovu srećni slem jer je atmosfera odlična. Australijan open je moj najuspešniji Gren slem. Osvojio sam prvi trofej 2008. godine. Otvorila su mi se tada mnoga vrata. To je bio momenat kada sam počeo da verujem da mogu da osvajam velike turnire, da mogu da se nadigravam sa najboljima na svetu. Bila je to odlična godina za mene. Znatno je teže doći do druge titule, jer je pritisak veći – kazao je Đoković.

Novak je još jednom prokomentarisao Endijevu najavu kraja karijere jer zbog bolova ne može da igra na maksimalnom nivou.

Svima je bilo jasno šta se dešava sa Endijem, nije bilo potrebno da budete na terenu da biste primetili da se muči. Ne kreće se kao što je to činio u prošlosti. Prilično dugo Endi je bio jedan od najspremnijih momaka na turu, odlično se kretao, sve je vraćao. Naš put je bio sličan, samo je sedmicu stariji od mene, odrasli smo zajedno, odigrali smo toliko mečeva. Stil igre nam je sličan.

Priznaje srpski teniser da mu nije lako jer zna kroz šta Endi sve prolazi.

Tužno mi je i teško videti kako mi se dugogodišnji prijatelj, kolega, rival muči. Imamo vrlo dobar odnos i izvan terena. Ponosan sam na tu vezu, koja će nadam se opstati u godinama koje dolaze, bez obzira na to hoće li Endi da igra. S obzirom na to da sam i ja skoro bio povređen, mogu donekle da razumem šta se s njim dešava. Ali njegov problem je znatno veći od mog. Endi je veliki šampion, legenda ovog sporta, osvojio je nekoliko grend slemova, dva zlata na Olimpijskim igrama, Dejvis kup. Sve to ima. Ja mu želim budućnost bez bolova, kakva god ta budućnost za njega bila, na teniskom terenu ili van terena.

reuters

S obzirom na to da je u Melburnu održan sastanak Saveta igrača,čiji je Đoković predsednik, osvrnuo se najbolji teniser sveta na činjenicu da su novčane nagrade na slemovima za 14 odsto veće u odnosu na prošlu sezonu. Skoro su duplirane u odnosu na period od pre šest odina.

Naravno da smo zadovoljni sa onim što se dešava sa grend slemovima, naročito na Australijan openu. Ali ne samo zbog nagradnih fondova, već zbog uslova, svih poboljšanja koje smo mogli da vidimo i osetimo. Svaka čast direktoru turnira i svima koji ovde rade. Ima nekih ljudi, možda i nekih medija, koji, eto, nalete na informaciju da ja, kao član Saveta, kao i neki vrhunski igrači, tražimo više novca za sebe, što uopšte nije tačno.

Novak je objasnio da se vrhunski igrači zalažu za bolju distribuciju, pravednu raspodelu novca.

Zalažemo se da se više novca daje za učesnike uvodnih rundi takmičenja, za one koji stignu do poslednjih kola kvalifikacija. Mi želimo da se otvore nova radna mesta i poveća broj igrača koji mogu da žive od ovog sporta. Jedna od stvari sa našeg sastanka koja mi odjekuje u glavi i dalje je da mnogi misle, čak i sami igrači, da jedino stotinu tenisera može da živi od ovog sporta. To ATP, a i mi kao igrači, koji činimo Savet, moramo i pokušavamo da promenimo. Pokušavamo da povećamo broj tenisera koji mogu da putuju po svetu, ali ne samo da im budu plaćeni troškovi, već da mogu da imaju ceo stručni štab. Da mogu pristojno da žive od sporta kojim se bavi. Znam da se mnogo pažnje u medijima posvećuje vrhunskim igračima, koliko oni zarađuju od grend slemova, a velika je to suma, apsolutno. Prošle godine je Ju Es open saopštio da će to biti još više, kada je reč o pobednicima. Mislim da je važno da se fokusiramo na učesnike uvodnih rundi, da nekako proširimo to polje finansijske podrške – rekao je Đoković.

ĐOKOVIĆ JE FAVORIT U MELBURNU! Anabel Kroft veruje da će Novak nastaviti gde je stao u 2018!

KRIS EVERT UBEĐENA: Đoković bi pobedio Federera u finalu AO!

ZNA SE KADA NOVAK IGRA U MELBURNU, prvog dana na teren će izaći četvorica srpskih tenisera!

PROTIV NOVAK SAM SE OSEĆAO BESPOMOĆNO! TO JE SRA*E! Mareja u penziju oterao poraz od Đokovića na treningu!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here