Fila je to istakao komentarišući izjavu potpredsjednika prištinske vlade Dardana Gašija, koji je izjavio kako će pregovarački tim Prištine tražiti formiranje suda za ratne zločine koje je na Kosovu i Metohiji počinila Srbija.

– Međunarodni sud, koji je bio osnovan za zločine počinjene u SFRJ /Haški tribunal/, proširio je svoju nadležnost na Kosovo od momenta bombardovanja, do povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova. Za taj period su suđeni mnogi, od tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, do visokih funkcionera vojske i policije – rekao je Fila.

On je naveo da su Albanci to što sada traže, već dobili u ovim sudskim procesima, jedino ako insistiraju da se sudi i nižim funkcionerima koji su tada bili na vlasti, ali napominje da se za to ne pravi međunarodni sud.

Fila međutim ističe da to ne bi moglo da se desi u okviru Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

PROCUREO BOŠNJAČKI MEMORANDUM! OD SRBA NAPRAVITI FAŠISTE, HRVATA NACIONALNU MANJINU, umanjiti zločine Armije BiH…

– Ono je jasno namenjeno za zločine koje su Albanci počinili nad Srbima i drugim nealbancima. Haradinaj je ubio više Albanaca, nego bilo ko od Srba koji su za to bili optuženi – objasnio je Fila.

“Sputnjik” podsjeća da je Gašijeva izjava stigla uporedo sa početkom rada Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koji bi trebalo da se bavi zločinima koje je teroristička OVK počinila u periodu od 1998. do 2000. godine.

Gaši je saopštio i da su se na sastanku novoformiranog tima Prištine sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini u Briselu 8. januara, među pitanjima koja nisu bila pokrenuta ranije, našla i pitanja ratnih zločina i nestalih osoba.

CIA NAREDILA ZAEVU DA UHAPSI IVANOVA: Iz Rusije stigla zastrašujuća upozorenja Makedoncima – SPREMA SE DRŽAVNI UDAR!

On je rekao da Srbija ima informacije o tome ko je počinio zločine i dodao da će nova prištinska pregovaračka delegacija sada ući dublje u tu temu, jer su „teme ratnih zločina i nestalih ključne za Kosovo”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here