– To je namera da se s jedne strane opere prošlost tih ljudi, a da se oni predstave nekakvim političarima i mirotvorcima koji treba sada da postignu mir – rekao je Simić u direktnom uključenju u jutarnji program TV Pink.

Upitan o odluci da novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom bude potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj, Simić kaže da je u Prištini neverovatno naći bilo koga među aktivnim albanskim političarima, a da nemaju istoriju unutar nekadašnje OVK.

Srbi na KiM su, navodi, zabrinuti, jer kad Priština povlači niz jednostranih poteza kojima aposlutno otežava život Srbima na KiM i pokazuje im pravu nameru albanskih vlasti da u pokrajini Srba bude svakim danom manje, onda se postavlja pitanje kako je moguće da ambasadori pozdravljaju takve odluke.

– Šta je onda politika EU i međunarodne zajednice, da se dođe do kompromisnog rešnja ili ne daj bože sukoba koji će ugroziti mir na Zapadnom Balkanu – kaže Simić.

Upitan da li može da dođe do kompromisa kada je na čelu tima Prištine Fatmir Ljimaj, Simić je rekao da je juče video predlog koji je u Prištini kosovski premijer Ramuš Haradinaj predstavio ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, ali i specijalnoj predstavnici EU Nataliji Apsotolovoj.

– Verujete, ne da je to lista želja kosovskih Albanaca, to je lista želja kojima se želi aposlutno poniziti srpski narod i država Srbija, ali i porobiti srpsko stanovništvo na ovim prostorima – navodi Simić.

Kaže da se u ogromnom delu tog predloga nudi čak i manje nego što Srbi danas imaju, a što se ne može nazvati životom dostojnim čoveka u 21. veku.

– Ono što oni nude kao kompromisno rešenje ne da nije kompromisno rešenje, već je apsolutno dokument kojim se treba obesmisliti dijalog i Srbi dovesti u takvu poziciju da moraju to odbiti. Bojim se da bi međunarodna zajednica jedva to čekala kako bi poakzala kako opet eto Srbi kao loši momci odbijaju da budu konstruktivni u nekom procesu – rekao je Simić.

Kako je naveo, činjenica je da Priština već šest godina pokazuje kako joj do kompromisa nije stalo.

– U takvim okolnostima divim se Vucicću i našem pregovaračom timu na čelu sa Markom Ðurićem, koji pokušava da u nenormalnim okolnostima sačuva prisebnost i ovaj narod ovde, a ipak dođe do nekog rešenja koje će uvažiti legitimne interese i Srba i Albanca – rekao je Simić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here