Crveno-beli su kvalifikacije za Ligu šampiona počeli od prvog kola i redom su eliminisali letonski Spartaks, litvansku Suduvu, Spartak iz Trnave i na kraju u plej-ofu Red bul Salcburg. Za rezultate u kvalifikacijama srpski šampion je dobio 1.140.000 evra, a ono glavno je došlo posle eliminacije Austrijanaca.

Na zdravim nogama

54 MILIONA EVRA

DUGOVALA JE ZVEZDA PRE ČETIRI GODINE, A SAD JE U MINUSU IZMEĐU DESET I 12 MILIONA


Prolazak u grupnu fazu Lige šampiona Zvezdi je doneo 15.250.000 evra. Kada je izvučena grupa u kojoj su još Pariz Sen Žermen, Liverpul i Napoli, malo ko je crveno-belima davao šansu čak i za bod. Međutim, pobeda nad Liverpulom u Beogradu u kasu kluba iz Ljutice Bogdana donela je 2,7 miliona evra, a remi s Napolijem još 900.000. Sveukupno, srpski šampion je od nagrada UEFA zaradio 19,99 miliona evra.


Prvi čovek crveno-belih Svetozar Mijailović ističe da je igranje u Ligi šampiona u velikoj meri smanjilo klupski dug.

Od velikog značaja je plasman u Ligu šampiona, što u sportskom, što u finansijskom smislu. Zvezda je sad na zdravim nogama. Ovo je četvrta godina zaredom kako ćemo imati pozitivan finansijski rezultat. Klub isplaćuje redovno plate, što je nekad bilo nezamislivo – kaže Mijailović.

Od Lige Evrope 10 miliona evra


Crveno-beli su prošle sezone igrali Ligu Evrope, što je klubu donelo skoro 10,5 miliona evra. Zvezda je dogurala do šesnaestine finala, gde je eliminisana od moskovskog CSKA, a zahvaljujući rezultatima u kvalifikacijama i u grupi, od UEFA je zaradila 5.155.000 evra. Nešto više, 5.280.000 evra, bio je prihod od ulaznica, marketinga i bonusa od sponzora, što je ukupno na račun kluba iz Ljutice Bogdana donelo 10.435.000 evra.

Dug Zvezde je pre četiri godine iznosio 54 miliona, a sada je između deset i 12 miliona.

Finansijska stabilizacija je u toku, drastično smo smanjili dugove i to i dalje radimo. Povlače se potezi koji će omogućiti da nas dugovi što manje opterećuju u budućnosti. Rešavamo ih na pravi način u saradnji sa onima kojima se duguju sredstva. Ako ekipa nastavi sa ovakvim rezultatima, što svi očekujemo, verujem da ćemo u 2019. godinu zakoračiti rasterećeni od mnogih problema – ističe predsednik Zvezde.

Mijailović je bio jedini kandidat na izborima koji su održani od 8. do 10. decembra i čeka se samo zvanična potvrda da će i u naredne četiri godine biti na čelu kluba.

Nije neskromno reći da sam izuzetno zadovoljan, iz nekoliko razloga. Prvi i osnovni je što je naša ekipa napravila rezultat koji služi za ponos svih zvezdaša. Imamo vrhunske rezultate u domaćem takmičenju, kontinuitet i uspeh u Evropi. Naš cilj je da budemo u elitnom takmičenju, ali put do Lige šampiona nije lak – zaključuje Svetozar Mijailović.

Tri miliona od karata

TABELA ZARADA ZVEZDE U LŠ OVE SEZONE

(sume su u milionima evra)

Kvalifikacije 1,14

Ulazak u grupnu fazu 15,25

Rezultati u grupnoj fazi 3,6

Prodaja ulaznica 5

UKUPNO 24,99 miliona evra

Kada se na 20 miliona od učešća u Ligi šampiona doda i zarada od prodaje ulaznica, od marketinga i bonusa od “Gasproma”, Zvezda će zaraditi najmanje 25 miliona evra. Direktor marketinga crveno-belih Goran Broćić ističe da u karijeri nije doživeo ovoliko interesovanje za karte.

Tri “Marakane” ne bi bile dovoljne da prime sve koji su želeli da gledaju naš tim. Mislim da će prihod kluba od prodaje biti malo više od tri miliona evra. Kontingent je smanjen zbog navijača gostujućih klubova, lože, karata koje klub mora da da UEFA zbog pravila Lige šampiona… Međutim, najmanje tri miliona evra će biti zarada od prodaje ulaznica – poručuje Broćić.

MILOJEVIĆ PONOSAN NA ZVEZDINU LŠ: Da se ponovo biraju grupe, OPET BIH ISTU TRAŽIO!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here