– Građanin D.Ð. čiji je lični imetak višestruko uvećan u vreme obavljanja javne funkcije u interesu građana Beograda (ali i Srbije) uspeo je da „ispinuje” i svoje sećanja na taj period – navodi se u saopštenju.

Lider Saveza za Srbiju Dragan Ðilas komentarisao je u intervjuu “Nedeljniku” planove za izgradnju nacionalnog stadiona u Srbiji rekavši čemu to “u zemlji u kojoj se opracija kuka čeka godinama”.

Ministarstvo navodi da je u njegovo vreme srpsko zdravstvo po zvaničnim ocenama merodavnih i meritornih međunarodnih organizacija bilo ubedljivo najgore u Evropi, dok je sada srpsko zdravstvo ocenjeno kao 20. u Evropi, i nalazi se ispred osam zemalja članica EU.

Ministarstvo navodi da takvo „spinovanje” ne prolazi kod naših sugrađana i oni se vrlo dobro sećaju da su u periodu političke opcije kojoj je tada pripadao D.Ð. kupovana ambulantna vozila koja su 100 odsto avansno plaćana, da bi kompanija kojoj je novac uplaćen volšebno otišla u stečaj, tako da građani Srbije nisu videli ni nove sanitete, ni novac koji je potrošen.

Ministarstvo navodi da o zdravstvu sada govore pojedini pripadnici konzorcijuma okupljenog oko daljeg ličnog bogaćenja kroz politički angažman.

Ukazuju i da su se tada sprovodile nabavke za opremanje zdravstvenih ustanova tako što su ofingeri plaćani 300 evra, a domovi zdravlja dobijali magnetne rezonance, koje ne pripadaju primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pa samim tim nikada nisu bile ni raspakovane niti upotrebljene.

– Kad se omogući zaposlenje više od 11.000 zdravstvenih radnika, odobri 7.000 specijalizacija, nabavi savremena oprema i omogući dostojanstvena i efikasna zdravstvena nega za sve građane Srbije, a ne samo za one koji imaju para, naravno da se zaboravlja da je u vreme dok je građanin D.Ð. obavljao javnu funkciju i uvećao svoj lični imetak bilo normalno da ljudi umiru dok čekaju na terapiju zračenja – navodi Ministarstvo.

Takođe ukazuje i da tada nije bilo dovoljno linearnih akceleratora, da se turskim klinikama uplaćivao novac za lečenje naših građana, umesto da se ulagalo u naše lekare i naše zdravstvene ustanove, da nisu imali volje da izglasaju Zojin zakon, da nisu odvajali novac za terapije obolelih od retkih bolesti, da nisu uspeli ni temelje novih bolnica da iskopaju za čiju izgradnju su dobili milionska sredstva iz međunarodnih kredita, da su njihovi sekretari za zdravstvo bili hapšeni…

– Očekivano je da građanina D.Ð. u nameri da ponovo dođe do javne funkcije ne interesuje kako funkcioniše zdravstveni sistem Srbije i šta je to što našim građanima može još da se pruži, već samo i isključivo s kolikim će ličnim imetkom izaći posle obavljanja nove javne funkcije o trošku građana Srbije – ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se i da je vlast političke opcije kojoj je pripadao građanin D.Ð. ostavila ne samo zdravstvo, već celu državu pred bankrotom i propasti.

– Za nama će ostati deset novih linearnih akceleratora (prvi put u istoriji Srbija je 2018. godine ispunila standard po broju ovih aparata), Gama nož, Edž odnosno Iks nož, novi Klinički centar u Nišu, Onkologija 2, za trećinu smanjena upotreba antibiotika u čemu smo prednjačili na nivou Evrope, smanjen broj intrahospitalnih infekcija, više od 100 novih, najsavremenijih saniteta, zaposlenje za najbolje diplomce medicinskih fakulteta…- ističe Ministarstvo zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here