Oporo, na momente brutalno, ali istovremeno i veoma poetično ostvarenje, prati kralja Petra I u donošenju i sprovođenju teških odluka za Srbiju i njen narod na početki Prvog svetskog rata.

Sa estetikom holivudskog blokbastera, film Petra Ristovskog nijednog momenta ne prelazi u patetični kliše ostvarenja koja se bave ratom, već je autentični ratni spektakl u čijem je središtu priča o hrabrosti, stradanju i mučeničkom povlačenju srpske vojske na početku Velikog rata.

Tanjug/Rade Prelić


U odličnoj glumačkoj podeli istakli su se mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića i dečak Ivan Vujić koji igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu.

Borbu srpskog naroda u Velikom ratu odlično su dočarali i Svetozar Cvetković, Radovan Vujović, Marko Todorović, Pavle Jerinić, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković…

Tanjug/Rade Prelić


Nekoliko minuta pred početak projekcije u Sava Centru, ekipa filma pozirala je medijima, a Lazar Ristovski, obučen u vojnički šinjel, istakao je da je ostvarenje “Kralj Petar I” najzahtevniji srpski film.

– Snimili smo ga za nepuna dva miliona dolara, a izgleda kao da je u njega uloženo 20 miliona. Imali smo veliku pomoć države, vojske, policije, različitih sponzora… Ovo nije film u formi istorijske čitanke, već ostvarenje o slavnim danima pobedničke srpske vojske – kazao je Lazar Ristovski.

Tanjug/Rade Prelić


Film je sniman šest meseci na brojnim autentičnim lokacijama po čitavoj Srbiji. Na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima i na Krfu.

U snimanju je učestvovalo više od 100 glumaca i 7.000 statista.

LAZAR RISTOVSKI: Film “Kralj Petar Prvi” je i kruna i kraj moje karijere!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here