Informer DN/Promo

SNIMALI NA AUTENTIČNIM LOKACIJAMA U filmu ima 7.000 statista

Lazar Ristovski, glavni glumac i producent istorijskog spektakla “Kralj Petar Prvi” reditelja Petra Ristovskog, poručuje pred večerašnju premijeru u beogradskom Centru “Sava” da je ovaj film kruna i kraj njegove karijere!

U ratnoj drami nastaloj prema motivima romana Milana Vitezovića “Čarape kralja Petra”, koja prikazuje albansku golgotu srpskog naroda i povlačenje na Krf, tumači ulogu slavnog kralja.

Uložio sebe celog

Poznati glumac se nada da je ostavio vredno delo za naredne generacije, da vide kakvi su junaci bili njihovi preci i koliko su stradali za slobodu i otadžbinu.

Ovo je kruna i kraj moje karijere, jer posle ovog filma ne znam šta bih mogao da radim. Nikada nisam imao teži i zahtevniji projekat od ovog. Radio sam na njemu godinama i uložio celog sebe. I moj sin Petar je kao reditelj dao svoj maksimum– priča Ristovski.

Informer DN/Promo

Laza je novac za priču o herojstvu i stradanju srpske vojske u Velikom ratu sakupljao godinama. Budžet za film i seriju od 10 epizoda, koja će biti emitovana u februaru naredne godine na RTS, iznosi oko 2,3 miliona evra, a niko nije želeo da odreši kesu.

Sponzore za film sam tražio sedam godina. Bilo mi je poražavajuće da ovako važna tema nije nailazila na odziv, naročito ne kod onih koji imaju para, pre svega srpskih tajkuna. Niko od njih nije dao ni dinar za film i drago mi je zbog toga. Čovek bez kog sve ovo ne bi bilo moguće je predsednik države Aleksandar Vučić. On je svim srcem podržao projekat – objašnjava slavni glumac.

Informer DN/Promo

Vujović: Smrzavali smo se kao i naši heroji

Informer DN/Promo

Radovan Vujović, kog gledamo u seriji “Koreni” kao Vukašina Katića, u ovom filmu igra podnarednika Životu Radojčića. On kaže da se na setu često smrzavao, ali da mu to ne smeta, jer su se heroji Velikog rata borili u još težim uslovima:

– Zbog vremenskih uslova bilo nam je teško, posebno kad smo snimali na minusu i snegu. A uz to sam na leđima nosio pušku tešku 12 kilograma. Ipak, ne žalim se, jer su to bili realni uslovi kroz koje su prolazili junaci filma.

Filmska ekipa, koju je činilo više od 100 glumaca i 7.000 statista, snimala je šest meseci na mnogim autentičnim lokacijama po čitavoj Srbiji, ali i u Grčkoj, na Krfu.

Radili smo na Staroj planini na minus 20 stepeni, ali i na plus 35. Uslovi za rad su često bili veoma teški. Obišli smo celu Srbiju, a gde god da smo bili, uvek je dolazio neko od meštana i govorio nam kako je imao pretka koji je izgubio život na Kajmakčalanu, u Albaniji, Solunu… Ježim se kada pričam o tome. Snimali smo na Krfu, gde je na hiljade srpskih vojnika sahranjeno u more, odnosno Plavu grobnicu. Te scene su najbolje u filmu. Mnogima su suzile oči dok smo ih radili– priseća se Ristovski.

Mlada glumačka ekipa

Glumačku ekipu čini i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, dok glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski kao Makrena Spasojević. Aleksandar Vučković igra mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić tumači lik Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu.

Petar Ristovski: Ovo je

holivudski blokbaster začinjen srpskim inatom

Informer DN/Promo

Reditelj Petar Ristovski kaže za Informer da se trudio da snimi dobar ratni film po ugledu na holivudske blobkastere, ali i da sačuva srž srpskog duha i karaktera u njemu.

– Trudili smo se da najbolje moguće snimimo ratne scene, po ugledu na holivudske hitove. Kad je reč o emociji, zadržali smo srž srpskog karaktera: izdržljivost, inat, žilavost… To je ono što su imali naši vojnici, bili su neuništivi, dizali su se iz pepela – priča Petar i objašnjava šta mu je kao reditelju bilo najteže:

– Da vratim vreme preko 100 godina unazad. U Srbiji nema mnogo tih arhitektonskih celina, sela i rekvizita iz tog perioda. Mnogo toga je moralo ručno da se pravi.

Ristovski ističe da je film ratni, dok će 10 epizoda serije biti više politički triler i porodična drama.

– Marginalni likovi u filmu imaće važne uloge u seriji, poput Nikole Pašića, Dragutina Dimitrijevića Apisa, zaverenika koji su doveli kralja Petra na vlast, njegovih sinova Đorđa i Aleksandra… – kaže Petar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here