– Sada ćemo videti da li je ovaj incident zapravo sukob kratkog daha ili je reč o promeni istorijskog sećanja – rekao je Buison danas na međunarodnoj konferenciji “Zapadni Balkan i EU:Povratak realpolitike?”

On je istovremeno ocenio da bi napuštanje komemoracije u Parizu 11. novembra srpskog predsednika Aleksandra Vučića bio veliki rizik po stav Francuske po pitanju Kosova i francuskih investicija u Srbiji.

– Još nije sasvim jasno da li je pozicija srpskog predsednika Vučića na komemoraciji u Parizu povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata bila incident, greška protokola ili smisleno činjenje – kaže Buison.

On kaže da je Vučić mogao da ode sa komemoracije u Parizu, ali da nije hteo da pravi skandale.

– Bilo je mnogo razloga da Vučić otrpi takvo poniženje – ističe Buison i podseća da je zvanični stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je posredi greška protokola.

“Smatram da se problem u mladim ljudimai neiskusnim ljudima koji slabo poznaju svetsku istoriju, a koje je Emanuel Makron uveo u svoj kabinet kada je pobedio na predsedničkim izborima.

“Da je šef protokola znao za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu sigurno ne bi dopustio da Bernar Kušner izlobira za takvu poziciju Hašima Tačija, rekao je Buison.

Buison smatra da u Francuskoj svaka porodica ima nekog ko je učestvovao u Velikom ratu I na osnovu toga svako zna za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu.

– Srbija je tokom Prvog svetskog rata bila naš mali brat koji je izgbio 1, 2 miliona stanovnika, a sada je postavljamo u poziciju mučenika – dodaje Buison.

Govoreći o raspadu socijalističke Jugoslavije, Buison se prisetio da su tokom sedamdesetih i osamdesetih francuske novine optuživale Hrvate, Slovence i Albance za nacionalnizam, da bi se kasnije, početkom devedesetih, promenila teza u kojoj je srpski nacionalizam najveći krivac za raspad zajedničke države. Takođe dodaje da je veliku uloga u građenju stava Francuske po pitanju Kosova imao francuski list ”Le Mond”.

– Oni su krajem osamdesetih pisali da je 300. 000 Srba pobeglo sa Kosova i Metohije jer imaju probleme sa svojim susedima Albancima, da bi isti taj list kasnije zamenio teze i pisao o politici aparthejda koju sprovode Srbi na Kosovu, upoređujući stanje na Kosovu sa situacijom u Južnoj Africi – kaže Boison.

Buison je rekao da je reč “aparthejd” bila korišćena od strane Albanaca na Kosovu kada su opisivali odnos sa Srbima tokom devedesetih, a koju su citirali francuski mediji.

– Skandalozno je da se koristi reč aparthejd,a to su uglavnom radili politički militanti na Kosovu – kaže Buison.

On objašnjava da Albanci jednostavno samovoljno nisu hteli da idu na državne univerzitete, da su pohađali privatne univerzitete i osnivali paralelne institucije.

Pominjajući u svojim zaklučcima ponovo mesto Hašima Tačija tokom komemoracije u Parizu prošlog meseca, Buison zaključuje da “Francuzi sada samo zato što su prijatelji sa Nemcima ne mogu pisati novu istoriju, niti menjati odnos sa Srbijom”.

MAKRON ODLAŽE POSETU SRBIJI! Zbog eskalacije nereda u Parizu predsednik Francuske odustaje do dolaska u Beograd!

ZAS*ALI SMO! Član protokola predsednika Makrona priznao za Figaro: SRBIJA JE NEPRAVEDNO PONIŽENA NA KOMEMORACIJI U PARIZU

(FOTO) KRŠ I LOM U PARIZU POSLE NASILNIH PROTESTA: Demonstranti demolirali i Trijumfalnu kapiju, šteta i do milion evra!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here