Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini…To je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu. Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine – rekao je Plenković na samitu Srednjoevropske inicijative (SEI) u Zagrebu.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su pošto je Rusija pre nedelju dana zaplenila ukrajinske ratne brodove s posadom, s obrazloženjem da su oni nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno i Azovsko more.

Hrvatska agencija Hina podseća da Rusija odbija međunarodne pozive da oslobodi 24 pripadnika ukrajinske posade, od kojih su trojica ranjena.

HRVATSKI MEDIJI OTKRIVAJU PAKLENI PLAN! ZAEV I PLENKOVIĆ o paktu protiv Srbije!

Plenković je u svom govoru takođe istakao da su pitanje bezbednosti i migracije glavne teme ovog samita kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsedavanje regionalnoj inicijativi 18 zemalja.

Kada je reč o migracijama, Plenković je istakao da efikasan može biti samo sveobuhvatni pristup, regulisanje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije i dodao da je od ključne važnosti saradnja sa članicama Evropske unije i njenom graničnom službom Fronteks.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here