– Prethodne godine smo zajedno s Kancelarijom Evropske unije sproveli uništavanje više od 18.000 komada ilegalnog oružja koje je zaplenjeno od izvršilaca krivičnih dela ili su ih građani sami predali – rekao je ministar Stefanović na okruglom stolu “Ilegalna trgovina malokalibarskim i lakim naoružanjem i eksplozivnim materijama -mogućnost dalje saradnje” u Palati “Srbija” u Beogradu.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, on je podsetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od 2014. do 2018. godine sprovelo tri procesa legalizacije oružja, kao i da su od 1. juna prošle godine pooštreni zakoni, tako da su sada za posedovanje naoružanja u ilegalnom posedu predviđene krivične sankcije od dve do 12 godina zatvora.

– Ove izmene su urađene na ozbiljan i veoma oštar način, i to na preporuku Ministarstva unutrašnjih poslova. Bili smo inicijatori pooštravanja sankcija u toj oblasti i sada je posao u najvećoj meri na sudovima da krenu to da sprovode, jer svaka sankcija koja nije najoštrija ili koja je nedovoljno oštra, stimuliše nekoga da poseduje ilegalno oružje i da eventualno tim oružjem počini neko krivično delo – poručio je ministar.

MUP Srbije

On je ovom prilikom zahvalio Kraljevini Švedskoj na pomoći srpskoj policiji u reformama koje su doprinele da ona bude jedna od najbolje organizovanih policija u ovom delu Evrope.

– U poslednjih pet godina Kraljevina Švedska je pomogla Ministarstvu unutrašnjih poslova da ojača svoje kapacitete u oblasti forenzike, razmene kriminalističko-obaveštajnih informacija i da implementira rodni aspekt i jednakost u postupanju svih organizacionih jedinica. Veoma smo ponosni na sistem ljudskih resursa koji je ovde izgrađen na potpuno drugačiji način i koji nam danas pomaže da budemo efikasniji i da idemo u korak s najmodernijim policijama, ne samo Evrope već i sveta – istakao je Stefanović.

MUP Srbije

On je ukazao da prijateljski i partnerski odnos srpske i švedske policije doprinosi većoj bezbednosti građana obe države, i istakao i zajedničku posvećenost u borbi protiv krijumčarenja oružja, municije i eksploziva.

– Činjenica je da je većina ekplozivnih naprava dobijena korišćenjem takozvanih prekursora eksploziva, da je oružje kojim se vrše krivična dela vrlo često prepravljeno, nije fabrički napravljeno, već modifikovano, i to suštinski predstavlja izazov ne samo za Srbiju već i sve države Evrope. Samo razmenom informacija i zajedničkom borbom možemo adekvatno da odgovorimo na ove izazove – rekao je Stefanović.

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je na okruglom stolu da je ovaj način diskusije odlična prilika da se utvrdi zajednička platforma za buduću saradnju u borbi protiv trgovine malokalibarskim i lakim naoružanjem, kao i eksplozivom.

– Saradnja između Srbije i Švedske u oblasti policijskih reformi tokom prethodnih godina prerasla je u partnerstvo od koga obe strane imaju korist. Obe strane su pokazale inicijativu i donele značajne strateške odluke koje doprinose procesu reformi – rekao je Lundin.

MUP Srbije

Prema njegovim rečima, reforme koje su obuhvaćene pregovaračkim poglavlj ima 23 i 24 od vitalnog značaja za pripremu Srbije za punopravno članstvo u EU.

Direktor policije Vladimir Rebić istakao je tokom diskusije da je problem malokalibarskog naoružanja jedan od značajnijih problema s kojim se mora uhvatii u koštac i ocenio da saradnja sa švedskom policijom predstavlja jedan od najboljih primera saradnje dve policije.

– Srpska policija je opredeljena za intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju sa svim partnerima u cilju suzbijanja i sprečavanja krijumčarenja ilegalnog naoružanja – istakao je direktor Rebić.

Maks Luteman, predstavnik švedske policije, rekao je da moderna i efikasna policija ima za svrhu da štiti i služi društvu i građanima.

– Partnerstvo MUP-a Srbije i švedske policije ima uspešnu istoriju. Saradnju smo počeli 2004. godine, a danas smo jednaki partneri, kolege i dobri prijatelji. Učimo jedni od drugih – naglasio je Luteman i najavio nastavak policijske saradnje dve zemlje na operativnom i strateškom nivou, dodaje se u saopštenju MUP-a Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here