Ljajić je za Tanjug rekao da su dva razloga za tu odluku – jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednizca nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

– Posledice su svakako ogromne, pre svega ekonomske. Ovo znači definitvno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova – rekao je Ljajić.

On je istakao da nema tog proizvođača iz Srbije koji može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode.

– Bolje da su rekli ”zabrana trgovine sa Srbijom”, nego što na ovakav načIn pokušavaju to da urade. Stvari moraju nazvati pravim imenom – ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije – istakao je Ljajić.

SRBIJO, SPASI NAS, PRIŠTINA HOĆE SVE DA NAS PROTERA! Predsednik Srpske liste traži pomoć Beograda zbog najnovijeg pritiska albanskih vlasti!

Ljajić je naveo da je iz centralne Srbije prošle godine na KiM plasirana roba u vrednosti od 440 miliona evra, a da smo kupili robu vrednosti od 21 milion, te da se ove godine beleži rast od nekih devet odsto, pa će i posledice biti ogromne.

Ministar je naglasio da su dva uzroka za ovu meru Prištine, a prvi je jučerašnje glasanje u Interpolu.

– Ovo je reakcija direktno na to, ni to i ne kriju – podvukao je Ljajić.

Kao drugi razlog, naveo je to što međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

ŠIPTARI HOĆE RAT! Zbog sumanute odluke Prištine o podizanju taksi na srpske proizvode VUČIĆ SAZVAO SASTANAK DRŽAVNOG VRHA!

Na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice sada očekuje, Ljajić kaže da nema druge žešće reakcije nego da se sve ove odluke i mere povuku.

– To je jedino merodavno, jedino učinkovito. Ovo je ”par eksekans” politička odluka Prištine, kao rekacija ba jucerašnje glasanje – rekao je Ljajić.

Na obrazloženja Ramuša Haradinaja, po kome navodno Srbija uvodi vancarisnke barijere zbog čega oni rea pa on i na to reaguju, Ljajić kaže da mi pozivamo sve eskperte sveta da dođu i vide ko kome uvodi vancarinske barijere.

– Ako ikome odgovora zona slobodne trgovine i ukidanje svih barijera – odgovara Srbiji – poručio je Ljajić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here