Ðurić je preneo da je predsednik Aleksandar Vučić obavestio ambasadore Kine i Rusije o agresivnim, a ničim isprovociranim i neutemeljnim potezima Prištine i o stravičnoj situaciji u kojoj se Srbija našla, žrtvom jednog iracionlanog poteza.

Od njih su se, kaže, čule reči ohrabrenja i razumevanja i oni će o tome odmah izvestiti najvišde rukovodstvo svojih zemalja.

Zvali smo i EU, sa nekima smo razgovarali, neki su na putu i nedostupni. Nadam se da će i oni neuporedivo ozbiljnije ovo shvatiti. Ako danas ne budu reagovali ne smem ni da zamislim gde možemo da budemo sutra. Budite uvereni da srpski narod na KiM ovo neće prihvatiti – naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije je danas posle podne imao i vanredne sastanke sa ambasadorima EU i članica Kvinte, a zaseda i Savet za nacionalnu bezbednost.

Ðurić je istakao da postoje dva cilja, kako kaže, brutalnog, a ničim izazvanog napada na Srbe na KiM.

Cilj je da se Srbija ponizi i u političkom smislu natera na neku vrstu kapitulacije, političke ili neke druge, a drugi je da se proteraju Srbi i uguši opstanak na KiM – podvukao je Ðurić gostujući na RTS-u.

On je poručio da će svaka odluka Beograda biti doneta racionalno, promišljeno i hladne glave, te da će predsednik i vlada doneti najbolje odluke u interesu Srba sa KiM i Srbije.

Nikome neće biti dozvoljeno da ugrožava i gazi opstanak Srba na Kosovu i Metohiji – poduvkao je Ðurić.

MOGERINIJEVA: VLADA KOSOVA MORA ODMAH DA UKINE TAKSE NA SRPSKE PROIZVODE!

Prema njegovim rečima, nema dileme da je ovaj potez pokšaj da se Srbija i ceo region uvedu u haos, ali da nema dileme ni da ćemo se mi suprotstaviti pokušajima da se region uvede u mrak, Srbi sa KiM proteraju.

Na konstataciju da strane novinske agencije navode da je reč o odmazdi Prištine na odluku koju je juče doneo Interpol, Ðurić je to okarakterisao kao brutalni cinizam i da nema promila srpske krivice, te naglasio da je današnji potez Prištine posledica činjenice da međunarodna zajednica nije reagovala kada je pre dve nedelje uvedena taksa od 10 odsto.

Da je međunarodna zajednica tada reagovala kako je trebalo, oni se ne bi usudili da danas uvedu taksu od 100 odsto. A znam dobro da Priština pre svakodobro razmisli kakav je stav međunarodne zajednice – kazao je Ðurić.

VUČIĆ SE SASTAO SA AMBASADORIMA KINE I RUSIJE! Završen razgovor sa ambasadorima Kvinte i sa šefom delegacije EU!

Ðurić je naveo da Srbija sve vreme bira put dijaloga i normalnog i civilizovanog rešavanja problema, a da Priština mesecima unazad bira isključivo put eskalacije.

Naglasio je da saopštenja više nisu dovoljna i da je potrebna ozbiljna reakcija EU i međunarodne zajednice, mora da se izvrši konkretan politički pritisak na Prištinu.

On je naveo da je poslednjih dana Priština krala struju iz elektro sistema Srbije i da je danas zabeležena rekordna krađa, a da međunarodne institucije nisu reagovale zbog toga.

Došlo je vreme da se podvuče crta da bi se sprečilo srljanje ne samo KiM već svih nas u mnogo veće probleme – rekao je Ðurić.

On je kazao da Tači i Haradinaj igraju ””dobrog i lošeg policajca””, da svojim građanima pričaju jedno, a strancima drugo, ali da nema sumnje da oni deluju sinhronizovano i zajedno.

(VIDEO) POČELA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST! Pratite uživo na Informer.rs!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here