divlja gradnjaFoto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Da bi istinski sprečio divlju gradnju, kako najavljuje u medijima, gradski arhitekta Milutin Folić bi prvo trebalo da krene od sebe i svojih malverzacija, koje čak više i ne krije.

Folić je slavodobitno najavio da će urbanizam zaštiti od kriminalaca koje je javno prozvao.

– Oni koji grade na divlje nisu investitori, već kriminalci koji peru novac na taj način. Niko ne može da mi kaže da je normalno da se objekat od 20.000 kvadrata gradi kešom jer je to novac iz kriminalnih radnji koji mora da bude predmet istrage. Ti divlji graditelji, kriminalci, nama ugrožavaju osnovne životne standarde i mi ćemo kao grad i država zaštititi ljude od toga. Civilizacijska tekovina koja se zove urbanizam mora da bude zaštićena od kriminalaca koji ruše sistem jureći za brzim profitom – rekao je, između ostalog, glavni gradski urbanista.

Ovakva najava Folića zaista zvuči nestvarno dobro. Nestvarno, pre svega zbog dosadašnjeg delovanja, bolje reći, bahaćenja gradskog arhitekte koji tobože sad objavljuje rat isto tako divljim investitorima i graditeljima. Veliki je problem što Folić ne mari za zakone.

Kako je “Blic” ranije pisao, pre više od tri godine Folićeva firma “Goldman kapital partners” d.o.o. počela je gradnju petospratnice u Sredačkoj ulici u Beogradu, za koju su dozvole izdate kada je Folić već bio na funkciji gradskog arhitekte. Građevinska dozvola je izdata 21. maja 2015. godine, a u to vreme Folić je već godinu dana bio na funkciji. Na taj način Folić je sam sebi obezbedio lokacijsku dozvolu i dozvolu za gradnju višespratnice u širem centru grada u neposrednoj blizini “Depoa”, koji je izgoreo pre četiri godine.

I ne samo to nego je Folić izdejstvovao da na toj petospratnici izgradi i 150 kvadrata više tako što je lažirao dokumentaciju u urbanističkom projektu i upisao da se zgrada nalazi na uglu sa Niškom ulicom, što nije tačno. Naime, firma koju je Folić osnovao dostavila je 2015. godine Sekretarijatu za urbanizam zahtev za građevinsku dozvolu zajedno s urbanističkim projektom, koji je prethodno odobrila komisija za planove Skupštine grada. Problem je u tome što taj projekat, koji je izradila druga Folićeva firma “Folić arhitekts”, ne prikazuje stvarno stanje na terenu, odnosno ne prikazuje celu uknjiženu porodičnu kuću od 126 kvadrata i pomoćni objekat od 19 kvadrata na samom uglu Sredačke i Niške ulice. Ako se ima u vidu da je cena kvadrata u toj petospratnici 2.700 evra, to znači da je samo na povećanju kvadrature za 150 kvadrata Folićeva firma zaradila dodatnih 400.000 evra.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Radove na podizanju ove višespratnice pratili su od početka brojni propusti, pa je dobila gotovo sve odlike divlje gradnje. Tako su pre tri godine izvođači radova prilikom rušenja pređašnjeg objekta na toj lokaciju oštetili i zidove prostorija Udruženja slepih “Beli štap” u komšiluku.

Kako je dalje tekla gradnja, tako su redom stradali dvorišni zid, kapija i krov pomoćnog objekta na susednoj, privatnoj parceli na uglu Sredačke i Niške ulice. Na kraju su sada, kada je petospratnica praktično završena, njeni prozori i balkoni zašli duboko u prostor susednog dvorišta od 2,35 ari.

Bez obzira na sve to, u Agenciji za borbu protiv korupcije ne smatraju da je Folić u sukobu interesa jer, kako kažu, on ne vrši javne funkcije.

Sve Folićeve malverzacije

Petospratnica na Vračaru

Folićeva firma “Goldman kapital partners” skoro je završila petospratnicu u Sredačkoj u Beogradu, za koju su dozvole izdate kada je on već bio na funkciji gradskog arhitekte – 21. maja 2015. godine.

Lažna pjaceta za još 400.000 evra

Folićeva firma dobila je dozvolu da sagradi 150 kvadrata više u Sredačkoj i ostvari profit od još 400.000 evra na osnovu urbanističkog projekta druge firme “Folic Architects”, a u kome je lažno predstavljeno da se na uglu Sredačke i Niške ulice nalazi pjaceta, iako tu stoji privatna kuća.

Dodatni posao – 1.000 evra po konkursu

Folić je jedno vreme svoj budžet dopunjavao i kao član komisija za brojne projekte u Beogradu, gde je po konkursu uzimao i 130.000 dinara. Nakon pisanja “Blica”, grad je odlučio da Folić više ne može da bude član komisije.

Pretio na javnoj raspravi o izgradnji gondole

Na raspravi o izgradnji gondole izrekao je otvorenu pretnju: “Znam gde ti rade roditelji” Kseniji Radovanović iz organizacije “Ne davimo Beograd”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here