Aleksandar Vučić, Ted Po, SAD, kongresmen, Beograd, PosetaFoto: Sava Radovanović / Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američki kongresmenom Tedom Poom, koji je rekao da u Kongresu SAD jača interes za Srbiju, jer je sve više ljudi vidi kao zemlju partnera.

Po je istakao da će i predstojeće obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata biti prilika da se u Americi pokaže poštovanje za istorijsko savezništvo sa Srbijom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

blictv_rs/main
0
imasdk
1
0
https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ads?sz=1×1|400×300|640×480&iu=/161634325/Blic_Desktop/Blic_Video_ROS_Safe/VIDEO_Safe&cust_params=kwrds%3D%TAGS%&impl=s&gdfp_req=1&env=vp&output=vast&unviewed_position_start=1&vpos=preroll

Po, koji je i kopredsedavajući Srpskog kokusa u Kongresu, takođe je rekao da je lično preneo Vučićev poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti.

Predsednik Vučić je zahvalio kongresmenu Pou na njegovom dugogodišnjem angažmanu u radu Srpskog kokusa, koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju stavova i politike Srbije u američkoj administraciji.

On je posebno istakao pismo koje je kongresmen Po, sa sedmoricom kolega iz Kongresa, pre četiri dana uputio državnom sekretaru Majku Pompeu, kao primer ozbiljnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu koji je od pomoći za sve u regionu.

Vučić je istakao da je kongresmen Po, svojim posvećenim radom i stalnim podsećanjem na istorijsko savezništvo dve zemalje, doprineo i većem ugledu Srbije u SAD.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Vučić je takođe zahvalio na podršci SAD evropskom putu Srbije, i rekao da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje dve zemalje, konstatujući da se povećava broj američkih investicija na srpskom tržištu, i isakao da se saradnja proširuje i na oblast infrastrukture.

U saopštenju se dodaje da su dvojica sagovornika razmotrila li i situaciju na Zapadnom Balkanu, pri čemu je predsednik Vučić objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, kroz dijalog Beograda i Prištine, kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak.

On je izrazio zadovoljstvo što aktuelna američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge, kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa, dok je kongresmen Po podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor, navodi se u saopštenju iz kabinate predsednika Srbije.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Tokom boravka u Beogradu, kongresmen Po se sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom unutršnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Republikanac Ted Po jedan je od kongresmena koji su u pismu državnom sekretaru SAD Majku Pompeu zatražili da podrži Srbiju u njenim naporima da se dođe do rešenja za kosovski problem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here