Slobodan Praljak HaagFoto: screenshot

Hrvatsko tužilaštvo završilo je istragu o samoubistvu Slobodana Praljka osuđenog za ratne zločine, međutim istraga nije pokazala kako je dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude.

blictv_rs/main
0
imasdk
1
0
https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ads?sz=1×1|400×300|640×480&iu=/161634325/Blic_Desktop/Blic_Video_ROS_Safe/VIDEO_Safe&cust_params=kwrds%3D%TAGS%&impl=s&gdfp_req=1&env=vp&output=vast&unviewed_position_start=1&vpos=preroll

– Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu – zaključilo je Tužilaštvo.

Nakon Praljkovog samoubistva nastala je sumnja da su izvršena dva krivična dela: prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o lekovima zabranjena supstanca, a drugo da se sumnja da je Praljak imao pomoć oko pripreme samoubistva, prenela je regionalna televizija N1.

Istraga je pokušala da sazna kako je bočica sa otrovom dospela u sudnicu, zbog čega su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom i ispitani svedoci, pregledane prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka.

Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gde je Praljak došao do otrova.

Praljak je počinio samoubistvo ispijanjem cijanida 29. novembra 2017. godine u haškoj sudnici nekoliko sekundi nakon što mu je pravosnažno potvrđena presuda za ratne zločine počinjenje devedesetih godina u BiH.

Nakon toga sud je istragu o Praljkovom samoubistvu prepustio holandskom tužilaštvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here