ponovljeni izbori_180318_foto dusan milenkovic 1420Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Nešto više od pola milona građana Srbije – pripadnika 22 manjinske zajednice, u nedelju će moći da bira svoje predstavnike za Nacionalne savete, a među njima prvi put i pripadnici poljske i ruske zajednice koji do sada nisu imali te savete.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić rekla je za Tanjug da će 18 nacionalnih manjina članove Saveta birati na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Glasanje na lokalnim izborimaFoto: Ivan Popović / RAS Srbija
Glasanje na lokalnim izborima

Najviše lista – sedam, odnosno šest podneli su Rusini i Albanci. Romi su podneli pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7.00 do 20 časova, a glasaće se na 926 mesta širom Srbije.

Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina – minimalan je 15, a maksimalan 35.

– Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 – 19, do 50.000 – 23, a ukoliko imaju izmedju 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta – rekla je Antićeva i dodala da će sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, birati 35 predstavnika.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da u nedelju izađu na izbore i izaberu članove svojih nacionalnih saveta.

Branko RužićFoto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Branko Ružić

– Očekujem da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina proteknu kao svetkovina i praznik demokratije. -Uveren sam da će svi novoizabrani članovi nacionalnih saveta nacionalnih manjina raditi upravo na onome što Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i propisuje, a to je pre svega afirmacija službene upotrebe jezika i pisma, baštinjenje kulture i tradicionalnih vrednosti – rekao je Ružić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here