expoze_090816_foto Dusan Milenkovic 0031_previewFoto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Lider “Dveri” Boško Obradović prozvao je na današnjoj sednici Skupštine Srbije aktuelnu vlast zbog zakona koji su na dnevnom redu, ističući da “isključivo dolaze zakoni koji su obaveza na putu Srbije ka EU”. Oštar odgovor je usledio od Nebojše Stefanovića, potpredsednika Vlade i ministra policije.

– Pre svega želim da istaknem načelnu primedbu koja mislim da je obeležila dve i po godine rada aktuelnog skupštinskog saveza, a to je da je na dnevni red Skupštine praktično isključivo dolaze zakoni koji za glavno obrazloženje imaju da su u pitanju naša usklađivanja sa zakonodavstvom EU. Da je to naša obaveza na putu Srbije u EU, da je to od izuzetnog značaja za otvaranja ne znam kojih pregovaračkih poglavlja koja traju već 20 godina na našem evropskom putu i tako mi neprestano ovde raspravljamo o nametnutim temama – rekao je Obradović.

blictv_rs/main
0
imasdk
1
0
https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ads?sz=1×1|400×300|640×480&iu=/161634325/Blic_Desktop/Blic_Video_ROS_Safe/VIDEO_Safe&cust_params=kwrds%3D%TAGS%&impl=s&gdfp_req=1&env=vp&output=vast&unviewed_position_start=1&vpos=preroll

Kako je kazao, vodeći evropski zvaničnici su “rekli da narednih 10 godina nema šta ni da razmišljamo o toj temi” i ustvrdio da za dve i po godine na dnevni red skupštinskog zasedanja ne može da dođe nijedna tema od nacionalnog i državnog interesa.

– Primera radi, nijednom u ovom domu nismo razgovarali o Kosovu i Metohiji. Da li je to normalno? Evo, 14. novembra će se ponovo raspravljati o KiM u Savetu bezbednosti UN, da li je normalno da se o KiM ne raspravlja u Narodnoj skupštini Republike Srbije?! I, da ne dužim, mislim da ste razumeli šta sam želeo da kažem, da li će konačno u Skupštinu doći neka tema koja nema veze sa EU i ucenama i pritiscma i naredbama iz Brisela? – upitao je Obradović.

STEFANOVIĆ: “VI STE DONOSILI ODLUKE DA SE O KIM RASPRAVLJA U EU”

Na Obradovićeve prozivke nije ostao dužan ministar Stefanović.

blictv_rs/main
0
imasdk
1
0
https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ads?sz=1×1|400×300|640×480&iu=/161634325/Blic_Desktop/Blic_Video_ROS_Safe/VIDEO_Safe&cust_params=kwrds%3D%TAGS%&impl=s&gdfp_req=1&env=vp&output=vast&unviewed_position_start=1&vpos=preroll

– Ja hoću da uđem u suštinu. Hajde da vidimo zašto mi to radimo. Hajde da vidimo koja je od tih zemalja. Da li će njihovi birokratski aparati na nivou EU funkcionisati na ovaj ili onaj način, da li će se prepucavati levica ili desnica? Koga to briga?! Pitajte nekoga u Donjoj Austriji da li ga je briga za to? Pitajte nekoga u Donjoj Austriji kako živi? Pitajte kako žive seljaci koji žive u njihovim selima? Mi hoćemo da naši ljudi žive tako i idemo prema onim zemljama koje su to omogućile i bolje se živi u Srbiji, između ostalog, i zbog takve vrste uređenja koje gajimo – rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović je Obradoviću uzvratio i na pitanja o Kosovu i Metohiji, tvrdeći da je Obradović sa svojim koalicionim partnerima doneo odluke da se o KiM više ne raspravlja u UN, nego u EU.

– Što se tiče pitanja KiM, pa ovde ste vi, gospodine Obradoviću, sa vašim koalicionim partnerima, pošto vi sad predstavljate i vaše koalicione partnere sa kojima ste u savezu, vi ste donosili odluke da se o KiM više ne raspravlja u UN, nego u EU. Vi ste nam rekli da je to vrhunska vrednost. Koliko sam razumeo, vi ste sad najveći promoter EU u Srbiji, i ne samo EU, nego svega što EU nosi. Ja se čudim da vi ne nosite onu značkicu Brisela „I love Brisel“. To mi se nekako čini da bi išlo najbolje uz vas – oštro je odgovorio Stefanović.

Stefanović je optužio Obradovića i njegove koalicione partnere da su se trudili da bude granica između Srba i Srba na Brnjaku i Jarinju.

– Vi ste doneli odluku da se o KiM do sada odlučuje isključivo u okvirima EU. Vi ste doneli odluke da se uputi pitanje Međunarodnom sudu pravde koje je bilo katastrofalno po Republiku Srbiju. Vi ste donosili odluke kojima se uvodi carina. Vi ste stavljali te pečate. Dakle, to ste sve vi uradili, vi i vaši koalicioni partneri – zaključio je Stefanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here