Hašim TačiFoto: AP, Tanjug / RAS Srbija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da smatra da postoji volja i Prištine i Beograda za nastavak dijaloga i finalizaciju sporazuma u bliskoj budućnosti.

“Verujem da će se obe strane angažovati da pronađu kreativno rešenje, ali i odlučnost EU i posrednice (EU Federike) Mogerini, snažna podrška SAD i svih zemalja EU. Za sada smo daleko, ali vidim mogućnost, vidim volju međunarodne zajednice da se pospeši ovaj proces ali, na kraju krajeva, Kosovo i Srbija odlučuju o postizanju mirovnog sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje”, rekao je Tači posle boravka u Belorusiji u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

On je, kako prenosi RTK2, istakao da “ni pod kojim okolnostima neće biti granica po etničkoj osnovi, migracije stanovništva, problema i zabrinutosti.

“Nadam se i verujem da će mirovni sporazum Kosovo – Srbija doneti mir i stabilnost na čitavom Zapadnom Balkanu”, kazao je Tači.

On je takođe pozdravio današnju sednicu kosovske Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o njegovom učešću u dijalogu, rekavši da se samo debatom može izgraditi zdrava demokratija.

“Pozivam sve poslanike, svih političkih partija, da izrade zajedničku platformu i zajedničku državnu agendu kako bi imali tim koji bi se sastojao i od opozicionih partija u dijalogu sa Srbijom”, rekao je kosovski predsednik.

On je dodao da se nada da će Skupština da izradi zajedničku platformu i da će obezbediti većinu u kosovskom parlamentu za nastavak procesa.

“Samo široka politička osnova je garant za budućnost”, kazao je Tači.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here