Ana Brnabić, Oksford, PredavanjeFoto: I.M.J. / RAS Srbija

Moja najveća frustracija sa državnim službama, ne samo u Srbiji, već svuda, je uverenje javnih službenika da su građani tu njima da služe, a ne obratno, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

– Državni službenici, po mom iskustvu, u većini zemalja nisu navikli da budu službenici, oni su ponašaju kao da su građani tu zbog njih, njima da služe – rekla je Brnabić na panelu “Tehnološka revolucija: kraj vlade koje znamo?”, koji je organizovala Škola za upravu “Blavatnik” na Oksfordu.

Prema njenim rečima, većina njih je navikla da građanima govore “fali ti jedan papir, vrati se”.

Kako je ocenila, nije tehnologija najveći izazov, već promena svesti javnih službenika da su tu građanima da budu na usluzi, jer se na taj način doprinosi demokratizaciji društva, jer se time osnažuju građani.

– Oni znaju da im je država na usluzi, nosi odgovornost i građani će očekivati izveštaj šta je država uradila za njih – predočila je Brnabić.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Ona je navela da su digitalizacija i reforma obrazovanja prioriteti vlade koju vodi, “to su dva nerazdvojna procesa, a uvođenje e-uprave je i način da se borimo protiv korupcije”.

– Živimo u vreme četvrte industrijske revolucije, a prva stvar reformi koje moja vlada sprovodi jeste digitalizacija, odnosno uvođenje e -uprave i elektronskih usluga za građane i poslovnu zajednicu – navela je Ana Brnabić.

E-uprava bezbednija nego birokratija

Ona je istakla da su e-uprave mnogo bezbednije nego današnja birokratija, i naglasila da je to preduslov za efikasniju, transparentnu i predvidivu vladu, i takođe najbolji odgovor za borbu protiv korupcije.

– Kada stvari postanu transparentne, sužavate prostor za korupciju – istakla je premijerka.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Za e-upravu je, kako je naglasila, potrebni su uspostavljanje registra i matičnih knjiga za građane, adresa, poslovne zajednice, registra nekretnina, ali su neophodni i standardi kako bi odgovarajuće službe mogle da koriste te baze podataka, kao i pravni okvir.

– Morate da imate vrlo striktne zakone o zaštiti podataka o ličnosti, zakone o e-upravi i e-poslovanju koji se bave time kako državni službenici i poslovna zajednica koriste te podatke, kako ih razmenjuju, čuvaju – istakla je ona.

Upis beba u matične knjige za 15 minuta

Brnabić je navela i da je Srbija bila druga od pozadi na listi Svetske banke po načinu izdavanja građevinskih dozvola, da se “takmičila ko će biti najgori”, ali i podsetila na reforme koje su sprovedene u toj oblasti.

Takođe, kazala je i da je njena omiljena usluga e-beba, dodajući da je ranije roditeljima bilo potrebno tri dana da upišu dete u matičnu knjigu rođenih, dok se danas to čini u porodilištu, za 15 minuta, besplatno, uz ličnu kartu, tako da dete, kada izađe iz porodilišta, ima matični list i zdravstvenu knjižicu.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Na taj način, kako kaže, upisano je 120.000 beba, a roditelji su uštedeli vreme i novac, 600.000 sati čekanja na šalterima i oko 1,8 miliona evra. Slična situacija je, navodi, i sa e-receptima.

– Službenici su možda uplašeni da će imati manje posla, ali to nikako ne znači njihovo otpuštanje – navela je premijerka.

Prema njenim rečima, na sajtu Vlade Srbije građanima je ponuđena mogućnost da šalju primedbe i žalbe ministrima, a članove kabineta će pustiti mesec dana da uvide tu opciju, i onda će videti ko od njih odgovara na primedbe i zahteve građana.

Brnabić je istakla da je veoma skup deo e-uprave osigirati bezbednost baze podataka, korišćenje “block chain”, kako niko ne bi mogao da se igra podacima građana.

– Ponosna sam što Srbija uči u isto vreme kada i svet, a ne da uvek sustižemo druge – naglasila je ona.

Razočarana padom na “Duing biznis” listi

Premijerka je rekla i da je razočarana padom Srbije na “Duing biznis” listi Svetske banke o uslovima poslovanja, ali i da to može biti dobra stvar, ukoliko se iz te činjenice izvuku pouke.

– Napredovali smo u ukupnom skoru, ali je činjenica da nas je pet država preteklo. Lekciju koju ja treba da izvučem, cela vlada, ali i svi, jeste da je važno šta radite, ali je važna i brzina kojom se reforme sprovode – rekla je Brnabić.

Srbija je na “Duing biznis” listi Svetske banke sa prošlogodišnje 43. pozicije pala na 48. kada je reč o uslovima poslovanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here